Nieuws

Zoeken op categorie

Eerste kwartaalcijfers rond inburgeringstrajecten gepubliceerd

2020/07/09 |

Samenleven

9 juli 2020 - Wie de meest recente cijfers wil rond Vlaamse inburgeringstrajecten, kan die voortaan terugvinden op de website van het Agentschap Integratie en Inburgering. Om de drie maanden verschijnt daar vanaf nu het aantal inburgeringscontracten en afgeleverde inburgeringsattesten. Geïnteresseerden kunnen de evolutie van nabij volgen. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “Bij mijn aantreden heb ik gehamerd op transparantie en efficiëntie waar het op inburgeren aankomt. Meten is immers weten. Vandaar dat vanaf 1 juli de cijfers voortaan elk kwartaal zullen worden bekend gemaakt.”

Terug

Wie in het verleden informatie opvroeg over het aantal nieuwe inburgeraars, afgesloten inburgeringscontracten,  afgeleverde inburgeringsattesten of doorverwijzing naar Nederlandse lessen, moest daar soms een tijdje op wachten of het jaarverslag afwachten. Minister Somers beloofde bij zijn aantreden werk te maken van meer transparantie en een grotere efficiëntie in de werking van het Agentschap Integratie en Inburgering. Vanaf 1 juli om de drie maanden zullen alle actuele cijfers rond inburgering gepubliceerd worden.

Bart Somers: “Om een doeltreffend inburgeringsbeleid te kunnen voeren, heb je voortdurend actuele cijfers nodig die evoluties aantonen. Vandaar dat wij aan het Agentschap Integratie en Inburgering hebben gevraagd om die cijfers automatisch te publiceren. Het Agentschap doet dat samen met Atlas in Antwerpen, IN-Gent en het Huis van het Nederlands Brussel. Deze manier van werken geeft alle actoren op het terrein een beter inzicht in waarmee ze bezig zijn en helpt hen om bij te sturen waar nodig.”

Honderden werknemers van deze organisaties vullen deze data voortdurend aan.  De driemaandelijkse publicatie is dus een momentopname, waarbij de meest recente cijfers en statistieken worden gepubliceerd en voor iedereen toegankelijk worden gemaakt. 

Bart Somers: “We zetten hiermee een belangrijke stap in de vernieuwing van het Vlaamse inburgeringsbeleid. Correcte en recente cijfers maken het mogelijk om sneller inzicht te krijgen in veranderingen bij de instroom en om de cursussen daarop af te stemmen.”

Meten is weten

Uit de cijfers blijkt dat er in het eerste kwartaal van dit jaar 12.833 instromers waren, dat is 4 procent minder ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het gaat om nieuwkomers van binnen en buiten de EU die zich op legale wijze voor langere duur in Vlaanderen vestigen, maar niet iedereen hiervan is inburgeringsplichtig.

In die periode werden er 5.402 inburgeringscontracten afgesloten, dat is 7,9% minder dan hetzelfde kwartaal in 2019. Die daling is natuurlijk vooral het gevolg van de coronacrisis waardoor de normale werking tijdelijk werd verstoord.

5.459 personen behaalden een inburgeringsattest. Dit is een stijging van 12,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De toename van inburgeringsattesten bij het Agentschap Integratie en Inburgering in 2020 is paradoxaal genoeg ook een gevolg van corona. Trajectbegeleiders binnen het Agentschap Integratie en Inburgering gebruikten de tijd waar er minder nieuwe inburgeringscontracten werden afgesloten voor het afronden van bestaande dossiers.

De cijfers zijn terug te vinden op  www.integratie-inburgering.be/cijfers


Deel dit op

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.