Nieuws

Zoeken op categorie

Somers voorziet extra middelen voor mensen met vragen rond gender en seksuele voorkeur

2020/12/08 |

Samenleven

8 december 2020 - Lumi, de vroegere Holebifoon, is een opvang- en infolijn voor iedereen die vragen heeft over gender en seksuele voorkeur. Sedert het begin van de coronacrisis is het aantal oproepen bij Lumi sterk gestegen. Vlaamse minister van Gelijke Kansen Bart Somers maakt dit jaar 30.000 euro extra vrij om de werking van de organisatie te ondersteunen. Dat heeft hij vanmiddag geantwoord op een vraag van parlementslid Orry Van de Wauwer in de commissie Binnenlands Bestuur.

Terug

Lumi werd in 1995 opgericht als een telefoondienst waar holebi’s en hun omgeving terecht konden voor vragen en informatie, beter bekend als de Holebifoon. De organisatie kreeg in 2018 de naam Lumi, en breidde uit van een zuivere telefoondienst, naar een telefoon-, chat- en maildienst. Vrijwilligers luisteren er anoniem, gratis en zonder vooroordelen naar de vragen en de bekommernissen van iedereen die hen contacteert.  Personen uit de LGBTQIA+ gemeenschap, maar ook hun ouders, familie, partners, vrienden, leerkrachten en hulpverleners kunnen er terecht met vragen over gender en seksuele voorkeur. Daarnaast biedt Lumi een luisterend oor voor iedereen die het deze periode wat moeilijker heeft.

Bart Somers: “Het is sowieso al niet makkelijk om met vragen over gender en seksuele voorkeur naar buiten te komen, maar het gebrek aan sociaal contact en de donkere wintermaanden zorgen ervoor dat mensen extra nood hebben aan een babbel en een luisterend oor. Lumi heeft het aantal binnenkomende oproepen de afgelopen periode quasi zien verdubbelen.”

Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers zal het jaarlijks werkingsbudget van 40.000 euro dan ook alvast éénmalig optrekken met 30.000 euro. Dat heeft Bart Somers vandaag geantwoord op een vraag van parlementslid Orry Van de Wauwer in de commissie Binnenlands Bestuur.

“Met de bijkomende middelen kan Lumi op korte termijn extra vrijwilligers opleiden zodat mensen die het wat moeilijker hebben of met vragen zitten, geholpen kunnen worden. Het is belangrijk dat we er voor elkaar zijn”, aldus Bart Somers. 

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.