Nieuws

Zoeken op categorie

Federale en Vlaamse overheid gaan strijd tegen drugsgeweld in Mechelen aan

2023/03/23 |

Samenleven

De Federale en Vlaamse overheid spreken hun steun uit om het druggerelateerd geweld in Mechelen aan te pakken. Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen bracht Federaal ministers Vincent Van Quickenborne, Annelies Verlinden en Vlaams minister Bart Somers vandaag samen in Mechelen o.a. in aanwezigheid van de procureur des Konings en de Directeur-Generaal van de Federale Gerechtelijke Politie

Terug

Op iets meer dan een maand tijd werden in Mechelen al vier aanslagen met explosieven gepleegd, telkens gericht tegen particuliere woningen. De eerste keer op 16 februari in de Bethaniënstraat; een dag later in de Kalverenstraat; op 5 maart in de Jeanne Hellemansstraat en op 19 maart in de Zwartzustersberg. De aanslagen schrikten Mechelen op en bleken druggerelateerd. Politiezone Rivierenland is van bij het begin verhoogd aanwezig op het terrein en zet ook alle beschikbare technische middelen en methodieken in om nieuwe aanslagen te voorkomen. Deze inspanningen lonen en hebben geleid tot het voorkomen van minstens twee aanslagen. De verdachte van de eerste aanslag kon ook al worden opgepakt.

Burgemeester van Mechelen Alexander Vandersmissen: “Ik ben tevreden met de toegezegde steun vandaag. Ik heb altijd gezegd dat onze stad geen eiland is. Ook al ligt het epicentrum van het drugsgerelateerd geweld in Antwerpen, we moeten er ons van bewust zijn dat dit een veel breder probleem is dan Antwerpen alleen en dat de kans dat er nu of straks nieuwe aanslagen geraamd worden tegen doelwitten in onze stad reëel is. Er is federale bijstand toegezegd met extra patrouilles, zichtbaar en tastbaar, om ook ’s nachts de druk op de criminelen te verhogen. Die extra ondersteuning vanuit de federale overheid is absoluut aangewezen om het geweld in Mechelen zoveel als mogelijk te voorkomen, maar ook om onze verantwoordelijkheid op te nemen in de intergemeentelijke aanpak van het fenomeen.”

Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne benadrukt dat uit de ontmanteling van het crimineel communicatienetwerk Sky-ECC geweten is dat de criminele drugsbendes zich veel verder uitstrekken dan de stad en de haven van Antwerpen. “Het geweld dat hiermee gepaard gaat, verspreidt zich nu ook meer en meer buiten Antwerpen. Er zijn duidelijke linken tussen de clans in Antwerpen en Mechelen. Net daarom hebben we een totaalaanpak, het Stroomplan XXL, dat de georganiseerde misdaad in het hele land bestrijdt. Die XXL mag letterlijk worden genomen. Die aanpak hanteren we ook in Mechelen. Elk feit gelinkt aan de drugscriminaliteit wordt prioritair behandeld. Er wordt steeds dezelfde onderzoeksrechter gevorderd die snel optreedt. Intussen zijn er al vier verdachten gearresteerd voor de recente feiten. We gaan vanuit Justitie nog meer doen: we verdubbelen op korte termijn de federale gerechtelijke politie in Mechelen, het uitgebreide Mechelse cameranetwerk wordt beter ingezet om heterdaad betrappingen mogelijk te maken, de havenprocureur en zijn team van 13 mensen zullen ook de Mechelse dossiers behandelen. Ik heb het al vaak gezegd: dit is een moeilijke strijd, een zeer moeilijke strijd. We hebben hier te maken met criminelen die voor niks terugdeinzen, die beschikken over bodemloze middelen. Maar Justitie toont zijn tanden. En we zullen dit blijven doen voor de veiligheid van alle Mechelaars.”

De cohousing van lokale politie en FGP in het commissariaat van Mechelen wordt uitgebouwd. Dat gebeurt stelselmatig de komende maanden en jaren. De lokale politie beschikt zelf al over een performant team rechercheurs 80 FTE’s.

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden: “Dat drugsbendes steeds driester te werk gaan, is de afgelopen weken ook in Mechelen duidelijk geworden. De goede samenwerking tussen de Lokale en Federale Politie werpt haar vruchten af, en die inspanningen worden verdergezet. Zo zullen punctuele acties de aanwezigheid op terrein verhogen. Maar meer politie is niet het enige antwoord. Ik ben dan ook blij dat we vandaag met verschillende bestuursniveaus hebben samengezeten om te spreken over een gedeelde aanpak, en hoe onze acties te coördineren. Want hoewel er geen mirakeloplossingen bestaan, blijven we niet bij de pakken zitten. We dragen als beleidsmakers allemaal een belangrijke verantwoordelijkheid. It takes a network to fight a network! En dat netwerk hebben we vandaag versterkt. Onze ambitie is duidelijk: het drugsgeweld uit de Mechelse straten houden.” Daarnaast benadrukt de minister dat ook ARIEC Antwerpen zich engageert om Mechelen te ondersteunen in de bestuurlijke aanpak van druggerelateerd geweld.

Ook Vlaanderen onderneemt stappen om het geweld in te dijken. Bevoegd minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers trekt 100.000 euro uit om vanuit preventieve rol maximale ondersteuning te voorzien voor de getroffen buurten. “We worden geconfronteerd met de georganiseerde misdaad. De stad Mechelen en de Federale overheid gaan de strijd aan. Ook vanuit Vlaanderen pakken we die handschoen op. Vanuit Vlaanderen hebben we een samenlevingsopdracht. Daarom richten we een buurtteam op om de getroffen buurten te ondersteunen, hier zullen vier personen voor worden aangeworven.

Procureur des Konings Franky De Keyzer benadrukt dat de strijd tegen de georganiseerde misdaad absolute prioriteit is voor het OM. Om de 360°-aanpak te versterken zegde de stad vandaag ook de ondersteuning toe van 2 extra personeelsleden. “Via een protocol dat we eerstdaags met het parket zullen afsluiten willen we een tweetal mensen financieren waarover het parket kan beschikken”, besluit Alexander Vandersmissen.

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.