Nieuws

Zoeken op categorie

Financiering en twee extra nooddorpen voor Oekraïense vluchtelingen

2022/06/24 |

Binnenlands Bestuur

24 juni 2022 - De Vlaamse regering heeft vandaag beslist om twee extra nooddorpen voor Oekraïense vluchtelingen op te richten. Ook het bestaande nooddorp in Antwerpen wordt opgeschaald tot 1000 plaatsen. Daarnaast wordt de financiering voor steden en gemeenten verlengd. Zo wil de Vlaamse regering haar doelstelling van 30.000 opvangplaatsen behalen.

Terug

Momenteel hebben 15.348 Oekraïense vluchtelingen een opvangplaats gekregen in Vlaanderen. Het gaat daarbij om particuliere opvang, opvang door lokale besturen, en opvang in de nooddorpen van Mechelen en Antwerpen. Opvang bij particuliere gezinnen is soms duurzaam, denk maar aan de 2.700 Oekraïners die momenteel worden opgevangen in een tweede verblijf, maar dat is niet altijd het geval. De Vlaamse regering komt vandaag met extra maatregelen om de herhuisvesting uit private plekken richting publieke plaatsen zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers en minister van Wonen Matthias Diependaele: “Er zijn momenteel nog 10.250 beschikbare plekken in Vlaanderen, maar we willen ons voorbereiden op wat er mogelijk nog komt. Een deel van de particuliere opvang zal herhuisvest moeten worden. Dat zal niet lukken zonder onze lokale besturen. Vanuit de Vlaamse regering voorzien we financiële middelen en stimuleren we steden en gemeenten om extra opvangplaatsen te voorzien.”

Concreet wordt de bestaande financiering van 1000 euro per gecreëerde plaats verlengd en versterkt. Voor collectiviteiten van meer dan 15 plaatsen ontvangen lokale besturen bijkomend 180 euro per plaats per maand. Voor collectiviteiten onder de 15 plaatsen gaat het om 55 euro per plaats per maand.

De Vlaamse regering besliste ook om extra opvangplaatsen te creëren via de nooddorpen. Het bestaande nooddorp in Antwerpen wordt opgeschaald tot de voorziene volledige capaciteit van ongeveer 1000 plaatsen. Het Antwerpse college nam daarvoor vandaag de nodige beslissingen. De parking waar het Mechelse nooddorp werd gebouwd staat letterlijk vol en kan fysiek niet worden uitgebreid.

Daarbovenop komen er twee extra nooddorpen. “Eén daarvan komt zo goed als zeker in Gent, want de stad is zelf vragende partij. De tweede locatie wordt binnenkort afgeklopt. We gaan in gesprek met de burgemeesters om de twee locaties zo snel mogelijk vast te leggen. In combinatie met de financiering voor lokale besturen willen we het capaciteitsdoel van 30.000 plaatsen bestendigen. Momenteel zijn er nog meer dan voldoende plaatsen, maar bouwen we extra zekerheid in voor de toekomst. Al zal alles blijven afhangen van het verdere verloop van de oorlog.”


Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.