Nieuws

Zoeken op categorie

Primeur: geboorteloket in Mechels ziekenhuis AZ Sint-Maarten

2020/10/01 |

Mechelen

1 oktober 2020 - Vanaf maandag 5 oktober hoef je niet meer naar het stadhuis te komen om de geboorte van je kindje aan te geven. De aangifte zal vanaf nu in het ziekenhuis kunnen gebeuren. Veel efficiënter en minder belastend voor de kersverse ouders. Het initiatief van Stad Mechelen past perfect in de ambities van de Vlaamse regering.

Terug

Een medewerker van de dienst burgerlijke stand van Stad Mechelen zal op maandag- en woensdagnamiddag van 13u tot 16u fysiek aanwezig zijn in het nieuwe geboorteloket in het ziekenhuis en de aangifte digitaal invoeren. Op die manier moeten ouders niet naar het stadhuis komen in een periode dat ze vooral thuis bij het kindje moeten zijn en alle rust kunnen gebruiken

“Er komt al zoveel kijken bij de geboorte van een kind, dat een extra verplaatsing naar het stadhuis niet altijd evident is. Met de komst van het geboorteloket optimaliseren we onze dienstverlening voor alle kersverse ouders waarbij de geboorteaangifte ook in het ziekenhuis geregeld kan worden.”, vertelt schepen van burgerzaken en dienstverlening Vicky Vanmarcke.

 

Digitale transformatie

 

Het nieuwe geboorteloket past perfect in de ambities van de Vlaamse regering om sterk in te zetten op digitalisering en een efficiëntere overheid. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers was dan ook aanwezig op de persconferentie in zijn thuisstad: “In totaal maakt de Vlaamse regering meer dan 800 miljoen euro vrij voor digitalisering in het kader van het Vlaamse relanceplan. De lokale besturen krijgen 35 miljoen euro om de werking van hun gemeentehuis te digitaliseren. Dat is efficiënter en gemakkelijker voor onze burgers die zich niet meer moeten verplaatsen voor administratieve paperassen. Dit geboorteloket is een goed voorbeeld van ons project “Gemeente zonder gemeentehuis”.

“Een mooie stap vooruit in de dienstverlening aan ouders van pasgeborenen”, vult Sabine Custers aan, financieel en administratief directeur AZ Sint-Maarten.

 

Stijging aantal geboortes in Mechelen

 

Sinds de opening van het nieuwe ziekenhuis op 15 oktober 2018 is het aantal geboorten in Mechelen toegenomen. In 2018 werden er 1196 kinderen geboren, in 2019 een totaal van 1384 en tot op vandaag al 904 pasgeborenen. 

 

Er is vooral een grote stijging van het aantal kinderen van niet-inwoners die in Mechelen geboren worden. Een oorzaak hiervan is de sluiting van het ziekenhuis in Duffel. Voor niet-inwoners is het geboorteloket extra handig omdat zij zich dan niet hoeven te verplaatsen naar het Huis van de Mechelaar. “We zetten als stad al grote stappen vooruit op vlak van digitalisering. Dit is absoluut een extra kers op de taart waarmee we ook nog eens een overbodige verplaatsing uitsparen.”, vertelt schepen Vicky Vanmarcke enthousiast.

 


Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.