Nieuws

Zoeken op categorie

Meer en meer aandacht voor het gelijke kansenbeleid

2020/05/15 |

Samenleven

15 mei 2020 - Alle 300 Vlaamse gemeenten hangen al voor het tweede jaar op rij een regenboogvlag uit naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie op zondag 17 mei. Bart Somers: “Meer en meer lokale besturen zetten gelijke kansen en rechten op de agenda door de aanstelling van een schepen voor Gelijke Kansen, door het aanbrengen van regenboogzebrapaden of door het uithangen de regenboogvlag. Maar er zijn zeker nog mogelijkheden om nog meer stappen te zetten. De vijf provinciale regenbooghuizen kunnen helpen om de lokale besturen te inspireren en ondersteunen.”

Terug

Zondag 17 mei zal het precies dertig jaar geleden zijn dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte. De LGBTI gemeenschap riep deze dag daarom uit tot de Internationale Dag tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie.

België doet het al goed op het vlak van wetgeving en gelijke kansenbeleid. Na Malta staat België op de tweede plaats op de Rainbow index die rekening houdt met de rechten en de leefsituatie van de LGBTI gemeenschap in 49 Europese landen.

Ook Vlaanderen investeert in gelijke kansen, welzijn en welbevinden van de regenbooggemeenschap. Daarom investeert de Vlaamse regering jaarlijks bijna 300.000 euro in vijf provinciale regenbooghuizen of roze huizen. Zij staan samen met çavaria ten dienste van lokale besturen om in hun beleid oog te hebben voor iedereen, ongeacht gender, achtergrond of seksuele oriëntatie.

Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers: “We merken bij onze lokale besturen een toenemend bewustzijn rond gelijke kansenbeleid in het algemeen, en de LGBTI gemeenschap in het bijzonder. Het is niet toevallig dat alle Vlaamse steden en gemeenten deze zondag een regenboogvlag hijsen. Maar we kunnen nog meer doen, om dat gelijke kansenbeleid te vertalen in het algemene beleid en beeld van de gemeenten. Daarbij wil ik hen ondersteunen.” 

Alle kleuren van de regenboog

Minister Somers wil de lokale besturen  daarom aanmoedigen om nauwer samen te werken met de regenbooghuizen, die worden gefinancierd door de Vlaamse overheid.  Zij kunnen tips geven om de integratie van LGBTI thema’s te vertalen naar lokaal beleid en zo de maatschappelijke aanvaarding  te vergroten.

“Als een lokaal infoblad maatregelen aankondigt voor gezinnen met kinderen, waarom dan geen foto nemen van een homokoppel met kinderen? Zorg voor voldoende diversiteit bij het lokale personeel. Stel bij de politie één aanspreekpunt voor holebi- en transfobie aan en maak die persoon bekend in de gemeente. Zorg in je bibliotheek voor voldoende aanbod over alle diversiteitsthema’s, fictie en non-fictie. Regenbooghuizen kunnen daar zeker bij helpen”, weet Somers. 

Ook in het Vlaams regeerakkoord staat dat er meer moet worden ingezet op het welzijn en welbevinden van de LGBTI gemeenschap.  De kloof tussen wat juridisch mogelijk is en wat maatschappelijk aanvaard wordt, blijft voorlopig nog bestaan.  Minister van Gelijke Kansen Bart Somers: “We moeten streven naar een inclusief Vlaanderen waar mensen niet worden beoordeeld op basis van hun seksuele voorkeur, gender, religie, of beperking. Iedereen heeft recht op gelijke rechten en gelijke kansen”, besluit Somers.


Deel dit op

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.