Nieuws

Zoeken op categorie

Gemeente Boom doorbreekt segregatie in scholen

2022/02/17 |

Samenleven

17 februari 2022 - De gemeente Boom wil de segregatie in haar scholen een halt toeroepen. Ze slaat daarvoor de handen in elkaar met School In Zicht. Deze organisatie wist eerder in Lokeren en Mechelen al te zorgen voor een betere sociale mix in het klaslokaal. Vlaams minister Bart Somers bracht vandaag een bezoek aan de basisschool Boom Park. “Van jongs af aan segregatie tegengaan. Elk kind maximaal dezelfde startkansen geven, ongeacht afkomst. Daar begint alles mee als we van onze diverse samenleving een succes willen maken. Het is dan ook één van de 24 robuuste projecten in ons Plan Samenleven.”

Terug

Een aanzienlijk aandeel van de leerlingen in de basisscholen van Boom is kansarm. Met 70% indicatorleerlingen scoort de gemeente een stuk hoger dan het gemiddelde van 50% in de rest van de provincie Antwerpen. Indicatorleerlingen zijn leerlingen wiens ouders geen secundair diploma hebben of een schooltoelage ontvangen.

Wat daarbij opvalt is dat veel kansrijke leerlingen naar school gaan in een naburige gemeente. Maar liefst 30% van het aantal basisschoolleerlingen in de gemeente pendelt, wat opnieuw veel hoger ligt dan de 15% in de rest van de provincie. Die segregatie tussen kansrijk en kansarm wil het gemeentebestuur een halt toeroepen met een nieuwe aanpak. Daarvoor slaat ze de handen in elkaar met School In Zicht.

Deze organisatie zorgde eerder in Lokeren en Mechelen al voor meer sociale mix in de scholen. Door kansrijke ouders niet op individuele basis maar in groep kennis te laten maken met scholen, kunnen ze ouders overtuigen om hun kinderen naar de school in de buurt te sturen.

Vlaams Minister Bart Somers: “In Mechelen zagen we gesegregeerde scholen ontstaan. Scholen waar alle kansrijke kindjes samen zaten en scholen waar alle kansarme kindjes samen zaten. Ouders stuurden hun kindjes liever naar een school ver weg dan naar de school om de hoek omdat ze niet wilden dat hun kind zich eenzaam zou voelen. Door een groep ouders samen te brengen en hen tegelijkertijd kennis te laten maken met de school, hebben we deze vicieuze cirkel kunnen doorbreken.”

Een beproefde aanpak die het vertrouwen van de ouders in de school en directie versterkt. Van de 1180 gezinnen die de afgelopen zeven jaar in Mechelen en Lokeren begeleid werden, werden er uiteindelijk 614 kinderen ingeschreven via School In Zicht. Dit succes is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Sinds dit jaar doen zeven nieuwe lokale besturen beroep op de organisatie. Eén van hen is dus de gemeente Boom.

Om voor een ommekeer te zorgen, nam School In Zicht contact op met alle kansrijke gezinnen in Boom die in 2020 hun eerste kind kregen. Ongeveer 70% van hen werd ook effectief bereikt en krijgen nu in groep een rondleiding in de basisscholen van Boom. Vlaams Minister Bart Somers, burgemeester Jeroen Baert en schepen van onderwijs Inge De Ridder mochten bij één van de bezoeken aanwezig zijn om van dichtbij te leren hoe de organisatie dit aanpakt.

Burgemeester Jeroen Baert: “Als Lokaal bestuur dat dicht bij de mensen staat zijn we blij dat School In Zicht in Boom opgestart wordt. Boom kent immers van oudsher een enorme scholengemeenschap met meer dan 6000 scholieren die hier dagelijks les lopen. Juist omdat alle scholen in Boom goede scholen zijn die onze kinderen ondersteuning en uitdagingen bieden, is het belangrijk dat ouders alle scholen leren kennen. Op die manier helpen we er ook vanuit het gemeentebestuur aan mee om ouders een weloverwogen keuze te laten maken waar elk kind zich thuis voelt.”

Schepen van onderwijs Inge De Ridder: “Buurtscholen hebben tal van voordelen. Er is niet alleen tijdswinst, maar kameraadjes wonen vlakbij en zowel ouders als kinderen bouwen een netwerk in hun eigen buurt uit. Vaak zien we dat de kinderen ook in dezelfde hobbyverenigingen zitten. De buurtschool is bovendien een afspiegeling van de leefomgeving en zelfs de buitenschoolse kinderopvang is op wandelafstand. Tel daarbij de ondersteuning van ons Huis van het Kind bij en je krijgt een compleet plaatje. Elk kind is anders en uniek en verdient daarom de school die het best bij hem of haar past. Een project als School In Zicht is dus zeker een absolute meerwaarde voor iedereen om snel en adequaat het juiste schoolaanbod te leren kennen.”

Plan Samenleven

Segregatie tegengaan in scholen is één van de robuuste projecten waar Vlaams minister Somers de komende jaren sterk op wil inzetten via het Plan Samenleven. Voor dit plan trekt hij de volgende drie jaar 33 miljoen euro uit.

Vlaams Minister Bart Somers: “We moeten er niet flauw over doen: samenleven met 6,6 miljoen Vlamingen zorgt soms voor uitdagingen. Dat vergt inspanningen. En een duidelijke visie en beleid. Dat ontbrak in het verleden te vaak. Met het Plan Samenleven gaan we van 380 projecten met te weinig focus en impact naar 24 robuuste projecten met duidelijke doelstellingen. Projecten die bruggen bouwen en kansen bieden.  Dit project is daar een mooi voorbeeld van. Jaarlijks willen we de ouders van 3000 kinderen begeleiden en in 5 scholen de segregatie doorbreken.”

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.