Nieuws

Zoeken op categorie

Gemeenteraden kunnen onder strikte voorwaarden doorgaan, maar best uitgesteld of virtueel

2020/03/16 |

Binnenlands Bestuur

16 maart 2020 - Het kabinet en de administratie van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers krijgen veel vragen over de geplande vergaderingen van de gemeenteraad, het schepencollege, de politieraad en het Bijzonder Comité. Bart Somers is duidelijk: “Gemeenteraden kunnen doorgaan, maar de federale richtlijnen rond hygiëne en voldoende afstand moeten absoluut gerespecteerd worden. Er kan besloten worden om de gemeenteraad uit te stellen, publiek niet toe te laten of een andere locatie te kiezen. Sowieso roep ik op om enkel te vergaderen wanneer dit echt nodig is en zoveel mogelijk virtueel te organiseren.”

Terug

De federale regering kondigde donderdagavond extra maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. Zo werden de cafés en restaurants gesloten en werd thuiswerken maximaal gestimuleerd. Door het contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden wil men de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk tegen gaan. De lokale besturen vragen zich af of het dan wel verstandig is om de gemeenteraad en andere vergaderingen door te laten gaan.

Bart Somers: “Zoals in eerdere communicatie meegegeven, zijn fysieke vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn voorlopig nog mogelijk. De lokale besturen kunnen beslissen om deze raden op een andere plaats dan de raadszaal te laten doorgaan om voldoende afstand tussen de leden te garanderen. Daarnaast moeten ook de andere richtlijnen worden gerespecteerd: blijf thuis als je ziek bent, was regelmatig je handen en probeer afstand te houden.”

Maar de minister van Binnenlands Bestuur gaat nog een stap verder: “Lokale besturen kunnen beslissen om de gemeenteraad of andere vergaderingen uit te stellen en publiek niet toe te laten.  Sowieso roep ik om op enkel de noodzakelijke punten te agenderen en zoveel mogelijk digitaal te organiseren. We leven in moderne tijden waar men kan vergaderen met videoconferenties.” 

Meer info vindt men via volgende links:

https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/nieuws/gemeenteraden-en-het-coronavirus-covid-19-vraag-en-antwoord

https://www.info-coronavirus.be/nl/


Deel dit op

Bart Somers
Burgemeester stad Mechelen

E-mail
info@openvldmechelen.be
 
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.