Voor de allereerste Nationale Actieweek tegen Fietsdiefstal bracht gouverneur Cathy Berx, in het gezelschap van burgemeester Bart Somers en Preventieschepen Abdrahman Labsir, een bezoek aan Stad Mechelen. Daar slaan dienst Preventie, politiezone Rivierenland en verschillende partners de handen in elkaar om preventieve en repressieve acties uit te voeren op risicolocaties.
Eén van die locaties of hotspots voor fietsdiefstal is de stationsomgeving, waar het bezoek van de gouverneur doorging. Maar liefst een kwart van alle PV’s fietsdiefstal wordt daar opgesteld. De stalling achteraan het station kent het hoogste risico op fietsdiefstal: twee van de drie diefstallen in de stationsbuurt gebeuren daar.
“Dat is geen nieuws. We werken al langer op het fenomeen met de inzet van private bewaking, cameratoezicht en regelmatige controleacties met externe partners zoals Securail, het afdelingsparket en dienst vreemdelingenzaken. Speciaal tijdens deze actieweek zal het toezicht opgedreven worden en wordt er ook gewerkt op andere criminaliteitsfenomenen in de stationsomgeving. Dit gebeurt na grondige analyse van de cijfers. Er wordt zowel zichtbaar gewerkt als in burger om de pakkans te verhogen”, verduidelijkt burgemeester Bart Somers.
Ook de gemeenschapswachten controleerden fietsen en deelden nuttige fietsgadgets uit. Niet veilig, fout gestalde en weesfietsen werden gelabeld. Daarnaast bemande dienst Stadstoezicht een infostand om Mechelaars en passanten te sensibiliseren via tips en initiatieven. Eén van die tips is jezelf registreren via het nieuwe bovenlokale MyBike-platform.
Gedaan met graveren
Mechelen doet vanaf vandaag immers beroep op het nationale MyBike-registratiesysteem. Dat is een gratis en online fietsregistratieplatform om gestolen fietsen efficiënter op te sporen. In Brussel bestaat het systeem al een tijdje, maar sinds kort is er ook samenwerking met de federale overheid en de overige twee gewesten. De Nationale Actieweek tegen Fietsdiefstal was het uitgelezen moment om het systeem te lanceren.
“Onze stad stapt dus af van de klassieke graveeracties, waarbij de gemeenschapswachten onder andere de ronde deden op verschillende Mechelse scholen. Het graveren en traceren van rijksregisternummers op fietsen is echter tijdsintensief en achterhaald in het licht van de GDPR-wetgeving. Het MyBike-systeem is een welgekomen vernieuwing op maat die dieven enerzijds moet afschrikken, en diefstal anderzijds gemakkelijker opspoorbaar maakt. Daarnaast raad ik aan om een goed fietsslot aan te schaffen.”
De komst van het MyBike-systeem blijft hand in hand gaan met de verhoogde inzet van bewaking in fietsenstallingen van hotspots zoals de stationsomgeving en op evenementen die vanuit de stad georganiseerd worden, zoals Maanrock.
Unieke QR-code
Via mybike.belgium.be kan je één of meerdere fietsen registreren, en dat vanuit je zetel. In eerste instantie registreer je jezelf en je fiets. Je omschrijft je fiets en voegt de nodige fietsdocumenten toe. Tot slot vraag je een niet-verwijderbare sticker met unieke QR-code aan bij de Vlaamse overheid. Die sticker ontvang je per post en kleef je op je fiets.
Indien er sprake is van diefstal, kan je je fiets als gestolen registreren in het systeem. Wanneer de politie fietsen scant, kunnen zij via de app snel checken of het gaat om jouw gestolen fiets. Wanneer je zelf een tweedehandsfiets wil aankopen, kan je via de QR-code op de fiets eveneens dubbelchecken of je aankoop niet geregistreerd staat als ‘gestolen’.
Iedere Mechelaar zal vervolgens via de MyBike-app ook de status van andere of verdachte fietsen kunnen controleren. Indien een fiets als gestolen staat gemeld, staat dit zo geregistreerd in de app en wordt de eigenaar (anoniem) gecontacteerd via notificatie. Enkel politie heeft ook de mogelijkheid om de rechtmatige eigenaar te traceren.
De komende maanden zullen de gemeenschapswachten blanco MyBike-stickers verdelen op evenementen in Mechelen om het systeem actief te promoten. Minder digitaalvaardige Mechelaars krijgen zo ook ondersteuning bij hun online registratie.