Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers bezorgt lokale besturen handleiding voor omgaan met koloniale verwijzingen in de openbare ruimte

2020/10/23 |

Samenleven

23 oktober 2020 - Vlaams minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur Bart Somers gaf vlak voor het zomerreces de opdracht aan het Agentschap Integratie & Inburgering om samen met een expertengroep een handleiding te schrijven die lokale besturen kan helpen in het debat rond controversiële standbeelden en andere verwijzingen naar het koloniale verleden in onze publieke ruimte. Bart Somers: “De handleiding wordt vandaag bezorgd aan alle lokale besturen. Wat er uiteindelijk gebeurt met controversiële verwijzingen in het straatbeeld is een beslissing van de gemeenteraad. Waar het om draait is het ontstaan van een dialoog. Met deze handleiding hebben de lokale besturen de instrumenten in handen om het gesprek op een volwaardige en onderbouwde manier te voeren.”

Terug

De dood van George Floyd in de Verenigde Staten en de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid, deden dit voorjaar de protesten tegen racisme en discriminatie oplaaien. Sommige mensen vragen om standbeelden van koning Leopold II en andere verwijzingen naar het koloniale verleden uit het publieke straatbeeld te verwijderen.

 

Minister Bart Somers liet daarom een groep deskundigen samenstellen via het Agentschap Integratie & Inburgering. De experten kregen de opdracht om een handleiding te schrijven die de lokale besturen kon ondersteunen in het maatschappelijk debat.

 

Bart Somers: “De handleiding verleent context, draagt argumenten aan en stelt als het ware een menukaart op met mogelijke oplossingen. Maatwerk is aangewezen. De ene keer zal er gekozen worden om een beeld te verwijderen, te verplaatsen of in een museum onder te brengen. De andere keer kan men ervoor kiezen om te werken met “tegenbeelden” of om contextborden en begeleidende teksten aan te brengen.”

 

De minister benadrukt dat het de lokale gemeenteraden zijn die moeten beslissen of bepaalde standbeelden en straatnamen worden toegelaten in de openbare ruimte van hun stad of gemeente.

 

Bart Somers: “Veel meer dan de uiteindelijke beslissing is het vooral belangrijk om de dialoog met de verschillende burgers in ons land op te starten. Deze handleiding geeft de lokale besturen de instrumenten om het gesprek op een volwaardige manier te voeren. Het versterkt het historische en ethische besef en het kan leiden tot dieper inzicht en meer wederzijds begrip. Enkel door met elkaar te praten en te luisteren naar elkaars argumenten, kunnen we van samenleven in diversiteit een succes maken.”

 

De minister van Samenleven zal het Agentschap Inburgering en Integratie ook de opdracht  geven om de verschillende lokale acties te monitoren en te bundelen.


Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.