Nieuws

Zoeken op categorie

In de startblokken voor een nieuw personeelsstatuut

2020/06/04 |

Binnenlands Bestuur

4 juni 2020 - Na jarenlange onderhandelingen hebben de sociale partners een sectoraal akkoord afgesloten voor de personeelsleden van de lokale en provinciale besturen. Ook de uitvoeringsmodaliteiten zijn vastgelegd en vorige week bezorgd aan de lokale besturen. Naast de verankering van een koopkrachtverhoging van 1,1% versterkt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers met dit akkoord ook het vertrouwen tussen de sociale partners en zijn de eerste stappen naar een nieuw personeelstatuut gezet.

Terug

Het vorige sectoraal akkoord voor de lokale besturen dateert al van 2008. Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers is tevreden dat er nu een nieuw akkoord is. “Ondanks de moeilijke financiële situatie en de coronacrisis, zijn we erin geslaagd om de sociale partners samen aan tafel te brengen en een gezamenlijk gedragen akkoord te bereiken. De koopkrachtverhoging van 1,1% komt er via de tweede pensioenpijler, via maaltijdcheques of via andere voordelen zoals sport- en ecocheques”, aldus minister Somers.

Het sectoraal akkoord is slechts een eerste stap. Minister Bart Somers: “De lokale besturen staan als werkgever voor heel wat uitdagingen. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden en een kwaliteitsvolle en efficiënte dienstverlening te kunnen leveren aan haar burgers, willen lokale besturen in staat blijven om gemotiveerde, flexibele en goed gekwalificeerde medewerkers te kunnen aantrekken. Lokale besturen willen dan ook een aantrekkelijke werkgever zijn die inspeelt op de prestatie, motivatie, en het welzijn van het personeel. Met dit akkoord is er een duidelijk engagement aangegaan om samen te werken aan een flexibel en modern HR-beleid.”

De sociale partners staan dan ook in de startblokken om de onderhandelingen voor een sterk kaderbesluit aan te vatten. Eind dit jaar wil minister Somers het resultaat hiervan in een concrete visienota gieten. 

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.