Nieuws

Zoeken op categorie

In Vlaanderen wonen 3.000 mensen met Oekraïense nationaliteit

2022/03/07 |

Oekraïne

7 maart 2022 - In Vlaanderen wonen bijna 3.000 mensen met de Oekraïense nationaliteit. 2.942 om precies te zijn. 30% van alle Oekraïners woont in Antwerpen, Gent of Leuven. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers opvroeg bij zijn administratie. “Naast Oekraïense vluchtelingen die zich aanmelden in het Jules Bordet ziekenhuis om vandaaruit toegewezen te worden aan een bepaalde stad of gemeente, zullen sommige Oekraïners zich rechtsreeks wenden tot hun familie en vrienden in België. Ook deze tweede groep mensen moeten we bereiken en contacteren. We brengen daarom in kaart waar de grootste Oekraïense gemeenschappen in ons land wonen”, klinkt het bij de minister.

Terug

De federale regering is verantwoordelijk voor de eerste kortstondige opvang en de screening van de Oekraïense vluchtelingen die in ons land toekomen. Aan de hand van een tijdelijke beschermingsrichtlijn krijgen Oekraïners automatisch recht op verblijf, werk en onderwijs gedurende een periode van één jaar. Ze worden dus niet opgevangen door Fedasil in een asielcentrum, maar worden vanuit het Jules Bordet ziekenhuis toegewezen aan een bepaalde stad of gemeente. Vlaanderen voorziet onder meer 1.000 euro per duurzame opvangplaats een lokaal bestuur kan voorzien.

Een deel van de Oekraïense vluchtelingen zal echter terechtkunnen bij hun bestaand netwerk. Zij worden niet vanuit Jules Bordet toegewezen aan een bepaalde stad of gemeente, maar wenden zich rechtstreeks bij familie, vrienden of kennissen. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers benadrukt echter dat het ook belangrijk is om deze groep mensen te bereiken: “Het is niet omdat Oekräinse vluchtelingen zelf een opvangplaats vinden en terechtkunnen bij vrienden of familie, dat we ze vanuit de overheid niet moeten bereiken of contacteren. Ook deze mensen moeten zich namelijk aanmelden in het Jules Bordet ziekenhuis om zich te laten registreren zodat ze automatisch recht krijgen op verblijf, werk en onderwijs via de automatische beschermingsrichtlijn. We willen hen zo goed mogelijk ondersteunen en begeleiden.”

Bijna 3.000 burgers met Oekraïense nationaliteit

De minister van Binnenlands Bestuur vroeg zijn administratie daarom om eens in kaart te brengen waar de grootste Oekraïense gemeenschappen in Vlaanderen wonen. Op die manier wil de minister zoveel mogelijk Oekraïense vluchtelingen bereiken. In totaal zijn er in 2.942 mensen met de Oekraïnse nationaliteit gedomicilieerd in Vlaanderen. 549 van hen wonen in Antwerpen. In Vlaanderen woont in totaal 30% van de Oekraïners in Antwerpen, Gent of Leuven. Uiteraard is de groep mensen met Oekraïense migratieroots in Vlaanderen groter dan 2.942, maar de cijfers op basis van nationaliteit geven al een eerste beeld van waar de meeste Oekraïners in ons land verblijven.

Klik hier voor de volledige tabel

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.