Nieuws

Zoeken op categorie

Infosessies ‘Welkom in Vlaanderen’ voor Oekraïners

2022/03/23 |

Samenleven

23 april 2022 - Vanaf maandag 28 maart organiseert het Agentschap Integratie en Inburgering online infosessies voor Oekraïners die in Vlaanderen verblijven. Tijdens de sessies krijgen Oekraïners in hun eigen taal informatie over de meest dringende vragen die ze hebben over hun verblijf in Vlaanderen. Lokale besturen en opvanginitiatieven kunnen doorverwijzen naar de infosessies en gebruik maken van de meertalige brochures.

Terug

Wat moet je doen om wettig in België te verblijven? Waar kan je wonen? Kunnen jouw kinderen hier naar school? Hoe kan je werk vinden? Waar kan je terecht voor medische hulp? “Het zijn enkele van de meest prangende vragen die Oekraïners, die de oorlog in hun land ontvlucht zijn, momenteel hebben. Om hen snel wegwijs te maken in ons land, organiseert het Agentschap Integratie en Inburgering online infosessies in het Oekraïens”, zegt algemeen directeur Jo De Ro.

Essentiële informatie in het Oekraïens

“Het volledige pakket bestaat uit twee sessies van telkens drie uur. In de eerste sessie krijgen Oekraïners informatie over hun verblijfsstatuut, huisvesting, inkomen en werk. In het tweede deel komen de thema’s gezondheid, mobiliteit, onderwijs en samenleven aan bod. Mensen mogen vrij kiezen wanneer ze beide sessies volgen”, aldus Jo De Ro.

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “De infosessies zijn in het Oekraïens. Er volgen later ook nog sessies in het Russisch en Engels. Veel Oekraïners spreken normaal de Russische taal, maar voor evidente redenen kiezen sommigen ervoor om deze taal niet langer te spreken, daar moeten we rekening mee houden. De sessies kan men volgen vanop een smartphone, tablet of laptop. Na de infosessies krijgen de deelnemers verdere informatie over het inburgeringstraject via e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, kan iedereen vrij inschrijven via  www.integratie-inburgering.be/infosessies-oekraiens.”

Meertalige informatiebrochures

Lokale besturen, opvangcentra, gastgezinnen en Oekraïners vinden vanaf vandaag meertalige informatiebrochures op www.integratie-inburgering.be/oekraine. In ‘Welkom in Vlaanderen’ krijg je kort en overzichtelijk de eerste info mee over onder meer verblijfsmogelijkheden, onderwijs en werk in het Oekraïens, Engels, Frans en Russisch.

“Niet enkel de praktische kant is belangrijk”, benadrukt Jo De Ro. “Veel mensen hebben traumatische ervaringen achter de rug. In een land waar ze de taal niet spreken, moeten we ook aandacht hebben voor hun psychologisch welzijn. Onze brochure ‘Slecht slapen, piekeren en stress?’ is er, naast tien andere talen, nu ook in het Oekraïens. Zowel voor gastgezinnen als voor hulp- en dienstverleners is dit een dankbaar instrument om in gesprekken mee te geven.”

Ondersteuning van lokale besturen

“We richten ons ook rechtstreeks tot de lokale besturen”, vervolgt Bart Somers “De komst van vluchtelingen uit Oekraïne heeft een grote impact voor hen. Via onze website kunnen ze onder meer een beroep doen op onze juridische helpdesk, onze integratieteams en publicaties over taal en verbinding.”

“De vraag naar ondersteuning in communicatie en taal is groot. Onze oproep naar crisistolken Oekraïens is een succes. We geven vrijwilligers, die Oekraïens en Nederlands spreken, een korte basistraining tolken. Daarna kunnen we ze meteen matchen met aanvragen van over heel Vlaanderen. Daarnaast zetten we ook in op het rekruteren van kandidaten die een opleiding willen volgen tot sociaal tolk Oekraïens-Nederlands.”

 


Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.