Nieuws

Zoeken op categorie

Startnota interfederaal actieplan tegen racisme goedgekeurd

2020/09/27 |

Samenleven

27 september 2020 - Op de interministeriële conferentie waar alle regeringen van ons land vertegenwoordigd zijn, heeft Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers de startnota die moet leiden naar een Nationaal Actieplan tegen Racisme mee goedgekeurd. Minister Somers: “Ons land wacht al bijna 20 jaar op een interfederaal actieplan tegen racisme. Met de goedkeuring van deze startnota zetten we concrete stappen vooruit in de strijd tegen racisme en discriminatie.”

Terug

De interministeriële conferentie tegen racisme brengt vertegenwoordigers van de verschillende regeringen in ons land samen om te werken aan een interfederaal actieplan. Momenteel is federaal minister Nathalie Muylle de voorzitter, maar volgend jaar komt het tijdelijk voorzitterschap naar Vlaanderen. De Vlaamse regering wordt vertegenwoordigd door minister van Gelijke Kansen Bart Somers, minister van Justitie Zuhal Demir, minister van Jeugd Benjamin Dalle en minister van Welzijn Wouter Beke.

 

Minister Bart Somers: “De strijd tegen racisme en discriminatie is een gezamenlijke strijd. De startnota stippelt het proces en de werkwijze uit om tot een gezamenlijk actieplan te komen en bevat de grote krijtlijnen van het actieplan. Ook verschillende maatschappelijke actoren zoals het middenveld zullen hierbij betrokken worden.”

 

Krijtlijnen actieplan

  • Algemeen en gecoördineerd beleid voeren tegen racisme via een efficiënte samenwerking tussen alle partners
  • Het optimaliseren van de monitoring en het onderzoek naar racisme
  • Opleiding en sensibilisering tegen racisme
  • Slachtoffers beschermen en ondersteunen
  • Inzetten op een performante wetgeving die effectief en efficiënt wordt toegepast
  • Cyberhate aanpakken


Bart Somers: “Bijna 20 jaar geleden beloofde ons land al om werk te maken van een interfederaal actieplan voor racismebestrijding. Ik ben zeer tevreden dat we vandaag concrete stappen vooruit zetten. Een stap dichterbij een inclusieve samenleving met gelijke kansen voor elke burger.”


Deel dit op

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.