Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers: “Join en minderhedenforum zouden handen in elkaar moeten slaan”

2020/11/11 |

Samenleven

11 november 2020 - Vlaams minister van Samenleven Bart Somers heeft vandaag met de bestuurders van Join.Vlaanderen en het Minderhedenforum vergaderd. De minister betreurt de commotie en het feit dat men dreigt te vervallen in onnodige tegenstellingen. Bart Somers: “De komende dagen en weken wil ik werk maken van een geïntegreerde samenwerking. Als minister kan ik maar één participatieorganisatie aanduiden en dan dreigt kiezen snel verliezen te worden. Ook al is de keuze voor de ene hier geen keuze tegen de andere. Als minister wil ik geen status-quo op vlak van het diversiteitsbeleid. Ik wil vooruitgang boeken, zaken in beweging krijgen en een verschil maken. Vlaanderen is immers een superdiverse samenleving geworden met nog veel werk aan de winkel. Veel dingen moeten beter. Het Minderhedenforum heeft een lange traditie en heeft de laatste maanden een sterke wil getoond om mee te evolueren naar een vernieuwde aanpak. Join.Vlaanderen heeft een sterke focus op concreet werken rond diversiteit en inclusie. Beide organisaties zijn geen tegenstanders maar vertonen net grote complementariteit.”

Terug

In maart werd reeds aangekondigd dat de erkenning van het Minderhedenforum als participatieorganisatie niet automatisch verlengd ging worden, omdat de organisatie toen niet voldeed aan de nieuwe erkenningsvoorwaarden. Er volgde een open oproep en er werden drie dossiers ingediend. Twee daarvan voldeden aan de basisvoorwaarden, namelijk dat van het Minderhedenforum en Join.Vlaanderen. “Als minister moet ik één kiezen om daarmee onderhandelingen te starten om te komen tot een ontwerp-samenwerkingsovereenkomst, die de Vlaamse regering dan moet goedkeuren.”

De minister benadrukt dat de ingediende dossiers van Join.Vlaanderen, maar ook dat van het Minderhedenforum, geen eindpunt zijn. Op basis van de ingediende dossiers werd gekozen om met Join.Vlaanderen naar de volgende fase te gaan in het erkenningsproces, namelijk de uitwerking van een samenwerkingsakkoord. Bart Somers: “In deze fase kunnen en moeten er nog heel veel zaken uitgeklaard en geconcretiseerd worden. Join en het Minderhedenforum zouden de handen in elkaar moeten slaan en tot een partnerschap moeten komen. Zo gaat er zeker geen expertise verloren, maar is er ook voldoende ruimte voor vernieuwing.”

11 november – Wapenstilstand – is volgens de minister het ideale moment om de rust te doen weerkeren en sprak vandaag uitvoerig met beide organisaties. Bart Somers: “Ik begrijp de vele emotionele reacties, maar we mogen niet vervallen in onnodige tegenstellingen. Het diverse Vlaanderen verandert te snel om alles zomaar bij het oude te laten. We hebben iedereen nodig om een positief verschil te maken voor alle Vlamingen. Daarom doe ik de oproep om de krachten te bundelen in plaats van verdeeldheid te cultiveren. Daarom zal ik de komende weken beide organisaties samenbrengen. Ik ambieer daarbij de kwaliteiten en complementariteit van beide spelers in elkaar te schuiven om zo te komen tot een sterke en vernieuwde aanpak op het terrein. Een organisatie die respect opbrengt voor het verleden, de bestaande organisaties maar ook maximaal op zoek gaat naar nieuwe partners, methodieken en op het terrein de inclusie en gelijke kansen bevordert.” 

Bart Somers
Burgemeester stad Mechelen

E-mail
info@openvldmechelen.be
 
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.