De jongste weken voerde lokale politie Rivierenland net als vorige jaren controles uit op het gebruik van de fietsverlichting. Bijna 25% rijdt zonder verlichting. “Het is ons natuurlijk niet te doen om de boete, wel om de verkeersveiligheid. Bij een overtreding worden de fietsers daarom niet alleen geverbaliseerd (58 euro), maar ontvangen ze ook een wit en rood fietslichtje zodat ze toch nog veilig kunnen verder rijden. De aanpak herhalen we elke winter”, vertelt burgemeester Bart Somers.
Regelmatig stelt de politie vast dat fietsers het niet zo nauw nemen met de fietsverlichting. Nochtans daalt de zichtbaarheid vanaf de eerste duisternis drastisch en stijgt de kans op een verkeersongeval daardoor aanzienlijk.
Dat zulke controleacties op fietsverlichting niet overbodig zijn tonen de cijfers aan. Bij 13 controleacties, tijdens de afgelopen maand november, werden er 514 passanten gecontroleerd en reden er maar liefst 125 (24,3 %) zonder verlichting.
“Nu we als stadsbestuur maximaal inzetten op fietsinfrastructuur om de fietsers in harmonie met de andere weggebruikers veilig in het verkeer te brengen, willen we hen ook sensibiliseren zich veilig te verplaatsen. Dat gaat niet enkel over handhaving, maar ook om infrastructuur. Door een integrale focus op fietsen is het aantal ongevallen met letsels de voorbije periode ook gedaald”, zegt schepen van mobiliteit Alexander Vandersmissen.
Controles op fietsverlichting gaan hand in hand met controles op andere overtredingen, zoals rijden in de verboden richting of voorbij het rode verkeerslicht rijden.
Welke verlichting is verplicht?
• Gebruik lichten tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag, en ook wanneer het niet meer mogelijk is duidelijk te zien op een afstand van zo’n 200 meter. Het rode achterlicht moet ’s nachts, bij helder weer, minstens 100 meter ver zichtbaar zijn.
• Vooraan moet de fietser een wit of geel licht hebben en achteraan een rood licht. Deze lichten mogen knipperen, maar mogen de tegenligger niet verblinden.
• De verlichting mag op de fiets vastzitten, maar ze mag ook op de kleding of (rug)zak van de fietser worden vastgemaakt.
• Dat geldt voor alle (bak)fietsen; ook voor kinderfietsen, vouwfietsen, koersfietsen en mountainbikes.