Nieuws

Zoeken op categorie

Leuven, Mechelen en Gent halen doelstelling van 2 deelauto’s per 1000 inwoners

2022/11/09 |

LEKP

9 november 2022 - Vandaag werden Leuven, Mechelen en Gent gevierd omdat ze de doelstelling van 2 deelauto’s per 1000 inwoners haalden. Deze doelstelling is deel van het Lokaal Energie- en Klimaat Pact (LEKP) van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. “Vlaanderen mag trots zijn op de voortrekkersrol die de lokale besturen spelen in Europa. Door in te zetten op autodelen kunnen we jaarlijks meer dan 100.000 ton CO2 uitstoot vermijden. Dat is het equivalent van de CO2-opname van een klein bos met vijfduizend volwassen bomen. Bovendien zorgt autodelen voor meer vrije publieke ruimte doordat een deelwagen gemiddeld vijf à acht privéwagens vervangt.” Aldus minister Somers.

Terug

Het LEKP is een initiatief van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers dat vorig jaar werd gelanceerd. 293 lokale besturen ondertekenden dit pact. Binnen dit pact worden middelen voorzien voor lokale besturen om in te zetten op vier verschillende werven: vergroening, energiebesparende werven, koolstofvrije deelmobiliteit en de droogteproblematiek. Door het pact te ondertekenen engageren de lokale besturen zich concrete doelstellingen zoals één extra boom per inwoner en 1 m2 ontharding per inwoner waar te maken tegen 2030. Deze doelstellingen werden naar aanleiding van de Europese klimaatdoelstellingen (Fit for 55) verder aangescherpt in LEKP 2.0. In totaal wordt 33.62 miljoen euro voorzien voor het LEKP in 2022 en minstens 23.75 miljoen euro en 20 miljoen euro voor 2023 en 2024 respectievelijk.

Gent, met 3,52, Leuven met 2,06 en Mechelen met 2,34 deelauto’s per 1000 inwoners behaalden als eerste de doelstelling van één van de vier werven: koolstofvrije deelmobiliteit, die het LEKP omvat. Als minister van binnenlands bestuur gelooft Bart Somers sterk in de rol van lokale overheden om de klimaatdoelstellingen te behalen. Bart Somers: “Indien het aanbod van deelwagens blijft groeien aan het tempo van de voorbije jaren, bereiken we onze ambitie van 13.200 extra deelwagens in 2030 niet. Met de middelen van het LEKP geven we lokale besturen de noodzakelijke ondersteuning om een versnelling hoger te schakelen,”.

Act Local

Autodelen.net, mede - uitreiker van de awards en expertisecentrum gedeelde mobiliteit werkt al langer met lokale overheden. Zij zetten adviezen en doelstellingen om in concrete acties op het terrein. Jeffrey Matthijs, Autodelen.net: “Lokale overheden hebben de sleutel in handen om autodelen  succesvol te implementeren. We zien dat de centrumsteden een voorbeeld zijn. maar de kleinere gemeenten zijn bezig aan een opmars. Zo staan o.a. Mesen, Merelbeke, Mortsel en Herent dichtbij het behalen van de doelstelling. Deelmobiliteit is de toekomst.”

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.