Nieuws

Zoeken op categorie

Mechelen start met de bouw van eerste nooddorp in Vlaanderen

2022/03/27 |

Binnenlands Bestuur

27 maart 2022 - In Mechelen is de bouw van één van de eerste twee nooddorpen in Vlaanderen van start gegaan. Vanochtend werden de eerste woonunits geleverd op de grindparking aan de Nekker. In totaal komen er 208 logiesgebouwen, goed voor 624 noodopvangplaatsen. Daarnaast wordt er onder andere voorzien in een dokterspraktijk, een speeltuin en een tent van maar liefst 3.200 vierkante meter die het hart van het dorp wordt.

Terug

Het Mechels nooddorp zal bestaan uit 208 woonunits, goed voor 624 opvangplaatsen. Dat aantal kan indien nodig nog verder opgetrokken worden tot 1.000. De eerste 100 units zullen binnen twee weken al gerealiseerd zijn. Dat betekent dat vanaf de eerste week van april de eerste vluchtelingen in het Mechelse woondorp terecht kunnen. Een grote tent van 80 op 40 meter zal als ontmoetingsplek het hart van het nooddorp worden. Er komt ook een speeltuin, een dokterspraktijk, een plek om huisdieren op te vangen en er is eventueel ook ruimte voorzien voor het organiseren van onderwijs op de site zelf.

Vlaams Minister Bart Somers: “Op slechts enkele weken tijd wordt een volledig dorp uit de grond gestampt. Het bewijst na corona weer eens de daadkracht van onze lokale besturen. Ik ben ongelooflijk fier dat in mijn stad Mechelen binnenkort 624 mensen opvangt die op de vlucht zijn voor een oorlogsmisdadiger. Ze zullen de tijd krijgen om hier op adem te komen. Waarna we hen gaan opnemen in onze stad. Een grote tent van 80 op 40 meter zal als ontmoetingsplek het hart van het nooddorp worden. Er komt ook een speeltuin, een dokterspraktijk, een plek om huisdieren op te vangen en er is eventueel ook ruimte voorzien voor het organiseren van onderwijs op de site zelf.”

Vlaams Minister Matthias Diependaele: “Volgens de eerste statistische modellen zouden er zo’n 120.000 Oekraïense vluchtelingen naar Vlaanderen komen. Vandaag zijn er al zo’n 26.157 geregistreerd. 80% van de mensen heeft geen opvangnood en vindt zelf onderdak. Met de Vlaamse regering werken sinds het begin van deze humanitaire crisis op verschillende sporen. Ons credo daarbij is: hopen op het beste, voorbereiden op het ergste. Met de nooddorpen in Antwerpen en Mechelen creëren we vandaag een testomgeving om dan later – wanneer het echt nodig zou zijn – praktijkervaringen te delen met de andere lokale besturen.”

Het nooddorp komt bovenop de inspanningen die de stad eerder al leverde. Voor de collectieve opvangen werden de voorbije dagen ook al woonunits geplaatst op het domein van het leegstaand hotel Montréal. Ook de 19 kamers van het hotel zelf worden ingezet voor noodopvang.  Samen met de opvang in patrimonium van Woonpunt Mechelen kunnen zo vanaf 1 april 250 vluchtelingen langdurig opgevangen worden. Daarnaast werden er al 240 private locaties voor noodopvang aangemeld door particulieren.

Waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen: “We hebben als stad de voorbije weken heel snel geschakeld om Oekraïense vluchtelingen te helpen. En dat gaan we blijven doen. De overheid legt de steden en gemeenten een target op van 0,02 opvangplaatsen per inwoner. Voor Mechelen komt dat neer op 1740 plaatsen. Met de bouw van dit nooddorp komen we alvast in de buurt van de gestelde target”.

Schepen voor sociale zaken Gabriella De Francesco: “Het is niet de eerste keer dat Mechelen als solidaire stad noodopvang voorziet voor een grote groep mensen op de vlucht. We vinden het opnieuw onze plicht om onze verantwoordelijkheid te nemen. Naast de inspanningen in materiële ondersteuning, zetten we alles op alles om samen met alle Mechelaars, bijvoorbeeld als welkomstbuddy, de Oekraïense vluchtelingen in onze stad een gastvrij en warm onthaal te bieden.”

Familie Ide en vrienden leveren bijdrage van 25%

De units zullen minstens 9 maanden in Mechelen blijven staan. Verder in de toekomst kijken is op dit ogenblik onmogelijk. De totale kostprijs voor deze negen maanden bedraagt 2.670.000€. De concrete realisatie gebeurt door het bedrijf Ideco NV te Zwevezele. Dat wil bovenop de bouw van het nooddorp nog een extra bijdrage doen. Daarom hebben de familie Ide en vrienden beslist een bijdrage van 25% te leveren op de woonunits.  

Foto: Walter Saenen

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.