Nieuws

Zoeken op categorie

Mechelen wordt pilootproject voor lokale teststrategie

2020/11/20 |

Mechelen

20 november 2020 - De Vlaamse regering heeft alvast 1,1 miljoen sneltesten besteld in de strijd tegen het coronavirus. Deze sneltesten zullen onder meer worden ingezet in het onderwijs en de woonzorgcentra, maar ook lokale besturen kunnen er beroep op doen. Om te kunnen bepalen hoeveel sneltesten elk lokaal bestuur nodig heeft en wat de beste teststrategie is, lanceren we een pilootproject in Mechelen”, aldus Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers.

Terug

De Stad Mechelen krijgt de komende veertien dagen honderd sneltesten van de Vlaamse regering om personeelsleden in essentiële functies sneller terug aan het werk te krijgen. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “Het is belangrijk dat lokale personeelsleden in kritische functies zo mogelijk snel terug de uitslag van hun coronatest kennen als ze een hoog risicocontact hebben gehad. Denk aan het onderhoudspersoneel voor voetpaden en groen, en de mensen die instaan voor vuilnisophaling, verkeersveiligheid, sociale dienstverlening, gemeenschapswachten en essentiële loketfuncties.”

Wanneer iemand nu wordt opgebeld door het lokale of Vlaamse contactcenter omdat hij een hoog risicocontact heeft gehad met een besmet persoon, dan moet deze persoon verplicht in quarantaine en de uitslag van een test kan soms lang op zich laten wachten. Bij sneltesten zijn de resultaten zeer snel gekend, en kan men vervolgens sneller extra maatregelen op de werkvloer nemen. Bij niet-besmetting zou dit betekenen dat mensen sneller terug aan de slag kunnen gaan”

Burgemeester Alexander Vandersmissen: “Het is een goede zaak dat Mechelen sneltesten zal kunnen inzetten. Op die manier kunnen personeelsleden die niet besmet zijn sneller terug aan het werk en garanderen we de essentiële dienstverlening. Zo zorgen we ervoor dat onze stad netjes en veilig blijft.”

Deze eerste honderd sneltesten worden ter beschikking gesteld in het kader van een pilootproject. Nadien zal een veelvoud aan de lokale besturen worden bezorgd. Bart Somers: “De Vlaamse regering heeft beslist om 4 miljoen sneltesten aan te kopen. Er zijn er ondertussen al 1,1 miljoen besteld. De sneltesten zullen onder meer worden ingezet in het onderwijs en de woonzorgcentra, maar ook de lokale besturen zullen een aanzienlijk deel ter beschikking krijgen. Dit pilootproject in Mechelen zal duidelijk maken hoeveel sneltesten er ongeveer nodig zijn en hoe ze het best worden ingezet.”

 


Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.