Nieuws

Zoeken op categorie

Mechels ondernemersevent lokt groot aantal geïnteresseerden

2022/03/22 |

Mechelen

22 maart 2022 - Mechelen zet al jaren in op het ontwikkelen van een gezond ondernemersklimaat. Dankzij de centrale ligging, investeringen in stadsvernieuwing en een ondernemersvriendelijke dienstverlening blijft de aantrekkelijkheid van Mechelen toenemen. Om de stad nog meer in de kijker te zetten als economische trekpleister, organiseert Mechelen een groot ondernemersevent in Lamot. Tijdens het evenement raakte bekend dat JBC het handelsapparaat op de Bruul komt versterken.

Terug

Ondernemen in een bruisende stad? Dan moet je in Mechelen zijn! Ondernemerschap staat al vele jaren centraal in het beleid van Mechelen en is deze legislatuur opgenomen als een van de belangrijkste speerpunten van het beleid. De komende jaren wil het stadsbestuur de economische ontwikkeling van Mechelen op vlak van ondernemerschap dan ook verder versterken en uitbreiden.

Evenement voor brede doelgroep

“Met dalende leegstandscijfers en een stijgende aantal ondernemers zien we dat onze inzet loont. Mechelen zet vandaag in op de toekomst en wil uitgroeien op vlak van ondernemerschap. We hebben heel wat te bieden, dat zetten we vandaag tijdens dit ondernemersevenement nog eens in de kijker. Voor dit evenement richten we ons op een brede doelgroep: startende ondernemers, retail & horeca en bedrijven en gespecialiseerde vastgoedkantoren. We hopen dat dit voor verschillende ondernemers de trigger kan zijn om in de toekomst voor Mechelen te kiezen”, klinkt het bij Greet Geypen, schepen van Economie.

Ook aanwezig op het ondernemersevent als spreker is Vlaams minister en tevens titelvoerend burgemeester van Mechelen: Bart Somers. “De afgelopen jaren waren niet gemakkelijk. De federale, Vlaamse en lokale overheid hebben de economische sector zo goed mogelijk proberen te ondersteunen, maar het bleef natuurlijk een heel moeilijke periode vanwege corona. Het is tijd dat de economie opnieuw kan heropleven en het is het juiste moment voor de ondernemers om terug de koppen bij elkaar te steken, te netwerken en te doen waar ze goed in zijn: ondernemen. Eén van onze drie speerpunten in het Mechels bestuursakkoord. Economisch is Mechelen uitgegroeid door een stad die steeds meer topbedrijven aantrekt. We mogen zeker stellen dat onze stad de voorbije jaren is uitgegroeid tot een van de sterkhouders van de Vlaamse economie. De enige centrumstad waar er minder leegstand is dan 10 jaar geleden. Daar mogen we fier op zijn, maar we beseffen dat we daar elke dag aan moeten verder werken. Vanuit Vlaanderen werken we daar graag aan mee”, klinkt het bij Vlaams minister Somers.

Aantal passanten terug op niveau van voor coronaproblematiek

Een belangrijke katalysator om de dynamiek in de stad te behouden, is volgens de stad een goed onderhouden openbaar domein. De laatste jaren werd er dan ook fors in geïnvesteerd in de heraanleg van de winkelstraten.

“De afgelopen jaren investeerden we sterk in ons kernwinkelgebied en maakten we de openbare ruimte veiliger, groener en netter dan ooit tevoren. We maakten het centrum autoluw, wat de levenskwaliteit en de aantrekkelijkheid van onze stad ten goede komt. Als resultaat hebben we een levendig centrum. Dat blijkt ook uit de cijfers. Gemiddeld passeren er 30.000 passanten op een zaterdag in de Bruul met pieken tot zo’n 50.000 à 55.000 tijdens het eindejaar“, aldus Greet Geypen die ook aangeeft dat de huidige tellingen terug op het niveau zitten van voor de coronaproblematiek. Dat is goed nieuws, want dat is vaak het eerste waar retailers naar vragen.

 

Verweving en verdichting

Andere elementen die bijgedragen hebben aan de heropleving van de winkelstraten is de combinatie tussen wonen, werken en recreatie in het winkelhart. Ook belangrijk is het stimuleren om functies terug in het stadscentrum te brengen, die sinds het einde van de 20ste eeuw uit het centrum verdwenen zijn zoals bijvoorbeeld kantoren of een stadsbioscoop. Ook stadsvernieuwingsprojecten die meerdere functies samenbrengen, hebben een grote impact op de heropleving.

“Een groot stadsvernieuwingsproject dat tot de verbeelding spreekt is Ragheno. Maar ook de verhuis van de baanwinkels naar Malinas en de toekomstige ontwikkeling van het Keerdok, toont dat Mechelen een ambitieus groeiplan heeft, waarbij wonen, werken, ontspannen groen en open ruimte op een duurzame wijze samengaan en de stad klaarmaken voor de toekomst”, aldus Bart Somers.

Andere factoren die mee bepalend zijn voor de beleving in de stad is de leegstandsbelasting die de stad voert. Enerzijds door de invoering van hogere leegstandstarieven, anderzijds door mee actief op zoek te gaan naar oplossingen. Dat heeft de stad geen windeieren gelegd, want op het gebied van leegstandscijfers horen ze tot de beste van de klas.

“We hebben de afgelopen jaren niet stilgezeten. We hebben o.a. ook nog een starterswerking opgericht, er werd een e-loket opgestart voor een gepersonaliseerde service voor ondernemers. Met de Impact Factory voorzien we een broeihaard voor circulair en duurzaam ondernemen, we hebben een bedrijvenconsulent ingezet als contactpersoon tussen de ondernemingen en de stad. Onze centrummanager houdt het reilen en zeilen in het winkelcentrum in het oog zodat we snel op de bal kunnen spelen en het project voor de aankoop van retaildata zal ons ook toelaten om meer retailers aan te trekken” klinkt het bij Greet Geypen.

“Als de coronacrisis ons iets geleerd heeft, dan is het dat de toekomst ook voor een deel digitaal zal zijn. Onze steden moeten evolueren naar slimmere steden, om zo onze lokale handel en horeca  te gidsen naar een efficiënte bedrijfsvoering. Ik kan deze evolutie enkel maar toejuichen”, zegt Bart Somers.

Stad kondigt komst JBC aan

Lang hoeft de stad niet te wachten met de komst van een eerste grote retailer, want die is er al. Zojuist werd bekendgemaakt dat JBC zich op de Bruul komt vestigen. Ze zullen zich vestigen in het pand waar tot voor kort Zara zat.

“De meeste panden kennen slechts een frictieleegstand, een leegstand die vrij kort is en die ruimte maakt voor nieuwe ondernemers. Daardoor blijft er steeds een afwisselend aanbod wat ook een nieuw cliënteel aanboort. Momenteel ligt het aantal ondernemingen die openen, hoger dan de ondernemingen die sluiten. Volgende maand opent er met Basic-Fit al een gereputeerde speler op de Bruul, met de komst van JBC hebben we opnieuw een trekker die volk naar de binnenstad zal lokken”, aldus Greet Geypen.

Proefproject voor ondernemingen die ruimte zoeken

De stad lanceert een nieuw project waarbij ze belangrijke vastgoedspelers vragen om aangepaste locatiemogelijkheden voor te stellen aan ondernemingen die op zoek zijn naar ruimte. Alle vastgoedmakelaars kunnen zich aansluiten bij het systeem.

“Jaarlijks krijgt onze dienst Economie een aantal vragen van ondernemingen die op zoek zijn naar ruimte. Sommige ondernemingen vinden bijvoorbeeld moeilijk een plaats omdat ze bijvoorbeeld naar een grote oppervlakte zoeken of omdat ze specifieke eisen hebben. Veelal zijn het dan vragen die weinig representatief zijn voor de algemene behoeften in de markt, met als gevolg is dat we – desondanks over al de info waarover we al beschikken - moeilijk geschikte panden kunnen voorstellen. Vandaar dat we dit proefproject met vastgoedspelers opstarten om zo vraag en aanbod, nog beter op elkaar te kunnen afstemmen en nog specifieker kunnen zoeken”, besluit Greet Geypen.

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.