Nieuws

Zoeken op categorie

Meer dan 8 op 10 Vlaamse gemeenten werken mee aan contactopsporing

2020/12/15 |

Binnenlands Bestuur

15 december 2020 - Enkele weken geleden riepen Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers en minister van Welzijn Wouter Beke de lokale besturen op om mee te helpen met bron- en contactopsporing van mensen die besmet werden met het coronavirus. De Vlaamse regering voorzag hiervoor de nodige financiering. “Een groot succes, want 249 Vlaamse steden en gemeenten zijn al op de kar gesprongen”, klinkt het bij de twee ministers.

Terug

De stijgende besmettingscijfers zorgden er een tijd geleden voor dat de centrale contactopsporing alle hulp kon gebruiken. Op voorstel van ministers Somers en Beke besliste de Vlaamse regering om beroep te doen op lokale besturen en hen daarvoor te financieren.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “Tijdens de zomermaanden hebben we in een aantal steden en regio’s proefprojecten opgezet en dat werkte zeer goed. We zagen dat lokale besturen echt een wezenlijke bijdrage konden leveren aan de bron- en contactopsporing. De lokale contactopspoorders kennen de wijken het best, weten waar de kwetsbare mensen wonen en kunnen korter op de bal spelen. Naast de versterking van de contactopsporing kunnen ze sensibiliseren, instaan voor de sociale component en mensen helpen als ze in quarantaine zitten.” 

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke benadrukt dat de centrale contactopsporing goed werkt en dat de lokale besturen een belangrijke versterking zijn: “De lokale besturen zijn essentieel om het centrale contactonderzoek te ondersteunen en te versterken. Ze staan het dichtst bij de mensen, en kunnen bijvoorbeeld het belang van quarantaine stevig in de verf zetten. Het respecteren daarvan is immers cruciaal om deze pandemie onder controle te krijgen.”

Minister Somers en minister Beke organiseerden een vergadering met de Vlaamse burgemeesters om de bestaande pilootprojecten toe te lichten en uit te leggen hoe ze zelf aan de slag konden gaan. Een groot succes, want ondertussen hebben al 249 steden en gemeenten vrijwillig ingetekend op de oproep van de Vlaamse regering. Alle centrumsteden doen mee. 186 lokale besturen zetten in op sensibilisering, preventie, bronopsporing en helpen mensen tijdens hun quarantaine. 63 steden en gemeenten werken daarbovenop ook nog eens mee aan contactonderzoek.

“Als we de verspreiding van dit virus willen tegengaan is het in de eerste plaats belangrijk om ons met z’n allen aan de coronamaatregelen te houden. Daarnaast is het cruciaal dat het mensen zo snel mogelijk verwittigd worden als ze in contact zijn gekomen met een besmet persoon. Dat meer dan 8 op 10 Vlaamse steden en gemeenten onmiddellijk willen meewerken aan contact- en bronopsporing is een groot succes. Het bewijst dat de lokale besturen een belangrijke partner zijn van deze Vlaamse regering”, aldus de twee ministers.

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.