Nieuws

Zoeken op categorie

Met het Plan Samenleven gaan we correspondentietesten zoals in Antwerpen verder uitrollen, zeker in het belang van mensen met een beperking

2022/04/21 |

Samenleven

21 april 2022 - 34% van de mensen in een rolstoel krijgt nog te maken met discriminatie op de Antwerpse huurmarkt. Het toont aan dat er nog werk op de plank ligt, maar er is ook vooruitgang merkbaar. Mede dankzij de correspondentietesten daalde de etnische discriminatie sinds 2019 van 17% naar 10%. “Correspondentietesten zijn geen wonderoplossing, maar ze zorgen wel voor een beter inzicht, voor minder discriminatie en meer gelijke kansen. Met het Plan Samenleven dat we vanaf deze week uitrollen kunnen lokale besturen rekenen op Vlaamse ondersteuning”, aldus Vlaams minister van Samenleven Bart Somers.

Terug

Uit de studie van onderzoekers Billie Martiniello en Pieter-Paul Verhaeghe van de Vrije Universiteit van Brussel blijkt dat maar liefst 34% van de mensen in een rolstoel en 15% van de mensen die blind zijn te maken krijgen met discriminatie op de Antwerpse huurmarkt. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “We spreken hier over mensen die genoeg verdienen om de huur te betalen, maar puur omwille van hun beperking toch niet worden uitgenodigd voor een gesprek. Mensen met een beperking verdienen gelijke kansen en correspondentietesten kunnen hiertoe bijdragen. Want Vlaanderen bestaat niet uit eerste- en tweederangsburgers. »

Uit het onderzoek blijkt eveneens dat correspondentietesten een positieve impact kunnen hebben. Zo blijkt uit hetzelfde onderzoek dat de etnische discriminatie op de Antwerpse huurmarkt sinds 2019 met 7% is gedaald, van 17% naar 10%. Als één van de verklaringen wijzen de onderzoekers op de correspondentietesten die werden uitgevoerd, de geschreven vorm van praktijktesten.

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “Deze opvallende daling is een verheugende en hoopvolle evolutie. Het overgrote deel van de makelaars en verhuurders past de regels correct toe, maar we moeten elke dag verder werken aan een Vlaanderen met meer gelijke kansen en minder discriminatie. Dat werk is nooit af. Correspondentietesten zijn geen wondermiddel en kunnen ook niet alles in kaart brengen, maar het overtuigt burgers om correcter om te gaan met diversiteit, het mobiliseert organisaties en burgers om de uitdagingen aan te pakken en het beschermt mensen beter tegen discriminatie. Naast media-aandacht voor de problematiek en training van de makelaars wijzen de onderzoekers op het ontradend effect van de correspondentietesten, aangezien ze werden aangekondigd. Ook in Gent werken ze met correspondentietesten en zien we dezelfde positieve evolutie.”

Plan Samenleven

De vooruitgang die steden als Antwerpen en Gent boeken met behulp van de correspondentietesten laat zien dat dit instrument een positieve impact heeft. Dit kan andere steden en gemeenten inspireren om ook hun huur- of arbeidsmarkt in kaart te brengen en discriminatie op basis van bijvoorbeeld handicap, afkomst of gezinssituatie terug te dringen. Lokale besturen die dit willen, kunnen alvast rekenen op ondersteuning van de Vlaams overheid.

Bart Somers: “Vroeger werden er vanuit het Vlaamse beleid rond gelijke kansen 380 projecten georganiseerd. Steeds goedbedoeld, maar al te vaak met te weinig impact. Met het Plan Samenleven gaan we van 380 kleine projecten naar 24 robuuste projecten waar de lokale besturen op kunnen intekenen. We focussen ons in de eerste plaats op de 28 steden en gemeenten waar de meeste diversiteit aanwezig, maar ook andere gemeenten kunnen mits een samenwerking intekenen op het project.”

Voor het Plan Samenleven maakt Vlaams Minister Bart Somers de komende jaren 33 miljoen euro vrij. Eén van die robuuste projecten zijn de correspondentietesten. Deze enerzijds ontnuchterende maar tegelijk ook hoopvolle resultaten kunnen andere steden en gemeenten motiveren om op dit systeem in te zetten.

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.