Nieuws

Zoeken op categorie

Minister Bart Somers stelt resultaten van nieuwe Gemeente- en Stadsmonitor voor

2021/06/16 |

Binnenlands Bestuur

16 juni 2021 - Hoe fier zijn inwoners op hun stad of gemeente? Voelen ze zich veilig op straat? Vinden ze dat er voldoende groen en veilige fietspaden zijn? Sinds vandaag kennen lokale besturen het antwoord op deze en nog veel meer vragen. Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers stelde vandaag de resultaten van de nieuwe Gemeente- en Stadsmonitor voor: “Een schat aan informatie. Meer dan 300 indicatoren. Niet enkel om te weten wat we goed en minder goed doen, maar vooral om ermee aan de slag te gaan.”

Terug

De Gemeente- en stadsmonitor is intussen aan zijn zesde editie toe. Maar nooit eerder was het opzet zo ambitieus. Alle 300 Vlaamse steden en gemeenten kunnen er aan de hand van meer dan 300 indicatoren en cijferreeksen ontdekken hoe ze ervoor staan op het vlak van onder andere wonen, ondernemen, groen, mobiliteit of samenleven. Ruim 130 indicatoren resulteren uit een burgerbevraging waar 150.000 burgers aan deelnamen.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “Een schat aan informatie. Niet enkel om te weten wat goed en minder goed loopt, maar vooral om ermee aan de slag te gaan. Heeft het gevoerde beleid het gewenste effect? In welke steden en gemeenten doen ze het beter en hoe pakken ze het daar aan? Nooit eerder was een gemeente beter op de hoogte waar ze de goede richting uitgaat en waar bijsturing nodig is om van hun gemeente een nog betere plek te maken.”

Zo blijkt uit de cijfers dat de helft van de burgers minstens 1 keer per maand het groen opzoekt. 78% van de inwoners is tevreden over de natuur en het groen in zijn gemeente. In de centrumsteden – waar er minder ruimte is voor groen -  ligt dat met 73 procent wel iets lager. De tevredenheid op vlak van samenleven scoort ook goed. Acht op de tien inwoners is tevreden over het contact in de buurt en eenzelfde percentage staat neutraal of positief tegenover diversiteit. In de steden is de positieve houding hoger. 70 procent van de inwoners zegt zich zelden of nooit onveilig te voelen.

Bart Somers: “Positieve cijfers halen minder vaak het nieuws en worden minder snel gedeeld op sociale media. Maar deze gemeente- en stadsmonitor toont met verschillende cijfers aan dat het hier in Vlaanderen in het algemeen goed vertoeven is. Bijna 90 procent is tevreden over zijn woning, 75 procent is tevreden over zijn stad of gemeente. Maar de cijfers tonen ook waar er nog werkpunten zijn. 4 op de 10 Vlamingen geeft aan regelmatig last te hebben van snelrijders en zwerfvuil. Burgers zien alvast een positieve evolutie op vlak van veilig naar school fietsen, maar geven wel aan dat de veiligheid van fietspaden nog beter kan. Een lokaal bestuur kan met deze gegevens aan de slag.”

Vertrouwen in lokaal bestuur

Maar het cijfer waar elke lokale bestuurder als eerste naar zal kijken, is ongetwijfeld het vertrouwen in het lokale bestuur. Daar zien we enorme schommelingen, gaande van 18 procent tot 62 procent. Eén op de drie inwoners heeft veel vertrouwen in het lokaal bestuur, bijna de helft is neutraal en één op de vijf heeft weinig vertrouwen in het lokaal bestuur. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “Het lokale bestuursniveau wordt volgens mij het bestuursniveau van de 21ste eeuw. Het afgelopen jaar bewezen onze lokale besturen opnieuw hun daadkracht. Zij waren het aanspreekpunt waar de burger terecht kon. Zij zorgden voor de oplossingen op maat, of het nu ging over het veilig openen van de winkelstraten of het organiseren van de vaccinatiecentra. Lokaal ligt het vertrouwen en de toekomst. Vanuit Vlaanderen gaan we de slagkracht van onze lokale besturen de komende jaren verder versterken met extra middelen en  extra bevoegdheden. We gaan de evolutie en het beleid alvast goed kunnen opvolgen dankzij deze nieuwe Gemeente-Stadsmonitor.”

De Gemeente- en Stadsmonitor 2021 kan u hier terugvinden.

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.