Nieuws

Zoeken op categorie

Antwerpen ademt diversiteit en Atlas wil graag een voorbeeld zijn voor de andere steden en gemeenten.

2020/10/08 |

Samenleven

8 oktober 2020 - Vlaams minister van Samenleven Bart Somers heeft donderdagvoormiddag een bezoek gebracht aan Atlas, integratie en inburgering Antwerpen. Atlas is het eerste aanspreekpunt voor nieuwkomers en anderstaligen in Antwerpen en biedt organisaties ondersteuning bij taal- en diversiteitsbeleid. Minister Somers maakte uitgebreid kennis met de werking van Atlas rond e-inclusie en maatschappelijke participatie. Twee projecten waar Atlas samen met de stad een voortrekkersrol in speelt.

Terug

Sandy Peeters, algemeen directeur van Atlas, was verheugd dat ze voor de minister de werking van Atlas kon voorstellen: “Antwerpen ademt diversiteit en we willen vanuit onze unieke identiteit graag een voorbeeld zijn voor de andere agentschappen, steden en gemeenten. De stedelijke en Vlaamse uitdagingen zorgen ervoor dat Atlas als organisatie blijft innoveren. De samenwerking met de stad is hierin heel belangrijk, want integratie, inburgering en samenleven gebeurt vooral op lokaal vlak. In onze straten en wijken, in onze scholen en verenigingen. Een aantal beleidsvoorstellen van de minister klinken ons dan ook bekend in de oren. Zo zijn we enkele jaren geleden met Vlaamse middelen het project ‘e-inclusie’ gestart waarbij we nieuwkomers en anderstaligen versterken in de digitale maatschappij.”

 

Een onderdeel van dit project is het ‘Digi-labo’. Minister Somers volgde de sessie tussen projectleidster Fanny Gevaert en inburgeraar Patience Irakoze. Fanny: “We werken hier één op één aan de digitale vaardigheden van nieuwe Antwerpenaren. In het Digi-labo  krijgen we veel vragen over leren werken met QR codes, een smartphone, e-mail, online bankieren, de app Welkom In Antwerpen of ‘Mijn loopbaan’, de online tool van de VDAB. De begeleiders zijn vrijwilligers en vaak zelf ex-inburgeraar. Nu tijdens Corona draait het Digi-labo op volle toeren omdat de lessen maatschappelijke oriëntatie ook online plaatsvinden. Via het Dig-labo worden cursisten digitaal klaargestoomd voor deze lessen.”

 

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers reageert enthousiast op zijn bezoek aan Atlas: “We hervormen het inburgeringsbeleid en vragen in de toekomst meer inspanningen van de nieuwkomer, maar we bieden ook meer kansen. In het kader van het Vlaams relanceplan maken we 15 miljoen euro extra vrij om de inburgeringstrajecten versneld te digitaliseren. Op die manier kunnen we elke inburgeraar een traject op maat aanbieden en kan het verwerken van de leerstof makkelijker gecombineerd worden met een job. We hebben vandaag tijdens dit bezoek kunnen vaststellen dat Atlas volop inzet op digitalisering en dat het de inburgeraar ten goede komt.” 

 

Maatschappelijke participatie

 

Karim Bachar, Antwerps schepen van integratie en inburgering, ziet het project ‘e-inclusie’ als een mooie samenwerking tussen Atlas en de stad, met ondersteuning en middelen vanuit Vlaanderen. “Atlas werkt als stedelijk agentschap projecten uit waarvoor de noden rechtstreeks uit de stad komen. Zo zetten we al jaren in op maatschappelijke participatie met bijvoorbeeld onze taalbuddy’s en het buurtsportproject. We zijn dan ook blij dat er in het beleid van de minister extra aandacht is voor het netwerktraject. Het sociaal netwerk en de participatie van nieuwkomers in onze stad versterken, is een belangrijke doelstelling.”

 

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.