Nieuws

Zoeken op categorie

Minister Somers ondersteunt lokale besturen bij heropening terrassen

2021/05/04 |

Binnenlands Bestuur

4 mei 2021 - Zaterdag mogen de terrassen in ons land weer open. Veel mensen kijken hier al lang naar uit. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers bezorgde de meest recente richtlijnen, samen met handige tips en goede voorbeelden aan de lokale besturen. Zo wil hij hen helpen om de heropening veilig te laten verlopen en er een succes van te maken. “Iedereen snakt naar vrijheid en dat eerste frisse pintje op een terras. Met enkele kleine aanpassingen kan een lokaal bestuur de veiligheid garanderen en de lokale horecasector een enorm duwtje in de rug geven.”

Terug

Zaterdag 8 mei gaan de terrassen in ons land weer open. Het is vanaf dan weer mogelijk om met het gezin of maximaal vier personen buiten aan een tafel te zitten. Een dag waar velen al lang naar uitkijken. Niet in het minst de horeca-uitbaters zelf. De Vlaamse regering heeft alvast verschillende maatregelen genomen om de horeca te ondersteunen. Het Vlaams beschermingsmechanisme werd verlengd en horeca-uitbaters hebben tot en met maart 2022 geen omgevingsvergunning nodig voor overdekte terrasconstructies.

Maar toch zijn het vooral de lokale besturen die op het terrein het verschil maken, aldus minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. En dus bezorgde hij hen vandaag de meest recente richtlijnen voor de heropening van de terrassen en de nodige tips & tricks voor een veilige en succesvolle heropening: “8 mei wordt een speciale dag. Als het mooi weer wordt, verwacht ik zeer veel volk. Iedereen snakt naar die eerste frisse pint. Om de veiligheid van iedereen te garanderen, kunnen lokale besturen een aantal zaken doen. Ik bezorgde hen alvast enkele handige tips en inspirerende voorbeelden van andere lokale besturen waar ze zelf mee aan de slag kunnen gaan op maat van de eigen gemeente.”

De kunst voor de steden en gemeenten zal er in bestaan de veiligheid te garanderen en het tegelijk voor de horeca de moeite waard te maken om de terrassen te openen. Minister Somers lijstte enkele lokale initiatieven op: “De lokale besturen kunnen openbare ruimte ter beschikking stellen om het terras te vergroten zodat er voldoende klanten op een veilige manier plaats kunnen nemen. De terrasbelasting kan verminderd of geschrapt worden. En waarom zouden ook de lokale artiesten niet betrokken worden om voor randanimatie te zorgen?”

De minister bezorgde de lokale besturen ook opnieuw de contactgegevens van de eventsector. “Zij hebben veel expertise en knowhow om dit alles in goede banen te leiden. Denk aan het uitlenen van materiaal of het inzetten van stewards voor crowd control zoals tijdens de heropening van de winkelstraten. De eventsector kan bijspringen waar nodig.”

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.