Nieuws

Zoeken op categorie

Minister Somers start opheffingsprocedure bij moskee in Houthalen-Helchteren

2021/01/27 |

Samenleven

27 januari 2021 - Vlaams minister van Samenleven Bart Somers start de procedure om de erkenning van de Yesil Camii moskee in Houthalen-Helchteren op te heffen. Dat doet hij na advies van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Er zou sprake zijn van homofobe uitspraken.

Terug

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers start de procedure om de erkenning van de moskee Yesil Camii op te heffen. “We hebben een reglementair kader dat bepaalt wat lokale geloofsgemeenschappen moeten doen om een erkenning te krijgen en te behouden. Wie ingaat tegen grondrechten vervat in de Grondwet en het EVRM kan deze erkenning verliezen”, aldus minister Somers.

De moskee Yesil Camii in Houthalen-Helchteren dreigt haar erkenning te verliezen omwille van het verspreiden van haatdragende en discriminerende boodschappen ten aanzien van de LGBT-gemeenschap. De imam van Yesil Camii deelde een bericht op zijn Facebook dat op een discriminerende wijze uitlegt waarom homoseksualiteit in de islam verboden is en dat homoseksualiteit ziekte en verval meebrengt. Hij deelde ook een bericht waarin hij zei nog steeds achter Ali Erbas te staan. Ali Erbas is de directeur van Diyanet in Turkije en had net de LGBT-gemeenschap aangevallen in een controversiële toespraak tijdens het vrijdaggebed. De imam van Yesil Camii bedankte iemand die op het bericht had gereageerd dat “homoseksualiteit een virus is van het kapitalisme en de democratie.”

Daarnaast deelde de officiële Facebookpagina van Yesil Camii een lang bericht van de Turkse Diyanet waarbij er werd uitgelegd dat homoseksualiteit in de islam verboden is omdat het de toekomst en de familie ondermijnt en zo dus één van de grootste bedreigingen is voor de maatschappij.

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “Deze feiten tonen opnieuw het belang aan van een Vlaamse bestuurlijke informatie- en screeningsdienst. Zo kunnen we korter op de bal spelen. Het nieuwe erkenningsdecreet dat in september 2021 in werking treedt, zorgt daarvoor. De komende jaren wil ik  terug moskeeën en andere lokale geloofsgemeenschappen erkennen, want op die manier creëren we niet alleen een band en interactie, maar hebben we ook meer hefbomen om hen constructief te integreren in de Vlaamse samenleving. Dat is in het belang van zowel die lokale geloofsgemeenschappen als de bredere samenleving.”

De provincieraad, de gemeenteraad, het representatief orgaan, het betrokken eredienstbestuur en de federale minister van Justitie moeten nu binnen de 60 dagen een advies verlenen aan minister Somers rond de opheffing van de erkenning. “Zo bekomen we alle informatie en respecteren we ook het recht op verdediging. Op basis van het volledige dossier zal ik terzake een beslissing ten gronde nemen. Zo schrijft de erkenningsregeling het ook voor.”

“Enkel diegenen die het wettelijk kader respecteren zullen worden erkend of hun erkenning behouden. Zij die zich houden aan de spelregels, zullen beschermd worden tegen onterechte kritiek. Zij die buiten de wet treden, zullen worden gesanctioneerd. Dat is in het belang van alle moslims en bij uitbreiding alle gelovigen in Vlaanderen die de beleving van hun religie wel verzoenen met onze democratische rechtsstaat”, besluit minister Somers.


Deel dit op

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.