Nieuws

Zoeken op categorie

Ministers Somers en Dalle lanceren verbindingsambassadeurs voor het jeugdwerk

2021/03/07 |

Samenleven

7 maart 2021 - Vlaams minister van Samenleven Bart Somers en Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle gingen zondag op bezoek bij de Chiro in Roosdaal. Verbindingsambassadeurs maken er werk van meer diversiteit binnen de jeugdbeweging. Een project dat wordt uitgerold in heel Vlaanderen.

Terug

Sinds februari mogen de jeugdbewegingen opnieuw activiteiten organiseren, ook voor +12-jarigen en vrijdag werd aangekondigd dat de jeugdkampen in de paasvakantie kunnen doorgaan. Weliswaar onder duidelijke voorwaarden en in beperkte groepen. Een goede zaak, want kinderen hebben nood aan ontspanning en beweging. Bovendien is de jeugdbeweging een plek waar jongeren avonturen meemaken, dingen bijleren en anderen ontmoeten. Net daarom willen Vlaams minister van Samenleven Bart Somers en Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle ervoor zorgen dat zoveel mogelijk kinderen de weg naar de jeugdbeweging vinden. 

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “In Mechelen heeft de helft van de geboren kindjes migratieroots, maar tot drie jaar geleden zagen we weinig diversiteit binnen onze jeugdbewegingen. Dat is jammer, want integratie gebeurt niet zozeer in het klaslokaal. Integratie gebeurt chirokamp rond het kampvuur. Verhalen uitwisselen, samen spelen, samen ravotten.”

Drie jaar geleden werd het project “Jeugdwerk voor Alleman” in Mechelen opgestart. Verbindingsambassadeurs gingen letterlijk deur aan deur om jeugdbewegingen bekender te maken en ouders te overtuigen. “We overtuigden ongeveer honderd kindjes met migratieroots om zich in te schrijven bij een jeugdbeweging. Allemaal kindjes die de drempel verlagen voor andere kindjes. Het is één van de projecten waardoor we in Mechelen niet naast elkaar leven, maar mét elkaar leven. Samen met minister Dalle gaan we dit in heel Vlaanderen uitrollen”, aldus Bart Somers.

Breder dan migratieroots

In totaal werd 1,35 miljoen euro vrijgemaakt. Er werden 19 projecten geselecteerd waar 40 steden en gemeenten bij betrokken zijn. Elk project kon rekenen op maximaal 80.000 euro. De twee ministers gaven zondag het officiële startschot op bezoek bij Chiro Roosdaal. Twee verbindingsambassadeurs maken er werk van meer diversiteit binnen de jeugdbeweging.

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle: “Het jeugdwerk heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om drempels te verlagen en haar werking toegankelijker te maken. Desondanks blijft het ook vandaag nog steeds een grote uitdaging om de diversiteit van onze samenleving in onze jeugdverenigingen weerspiegeld te zien. Het gaat daarbij niet enkel om kinderen met migratieroots, maar ook over kansarme kinderen of kinderen met een beperking. We willen zoveel mogelijk kinderen overtuigen om zich in te schrijven, want in een jeugdbeweging maak je vrienden voor het leven.”

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.