Nieuws

Zoeken op categorie

Minister Somers ondersteunt lokale besturen die mondmaskers willen kopen

2020/04/26 |

Binnenlands Bestuur

26 april 2020 - Vrijdagavond heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist dat het gebruik van mondmaskers sterk aangeraden wordt en in bepaalde gevallen zelfs verplicht. Iedere burger zal minstens één stoffen mondmasker krijgen. Verschillende lokale overheden proberen ondertussen zelf mondmaskers te bemachtigen voor hun inwoners. Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers wil deze lokale initiatieven ondersteunen.

Terug

Sinds vrijdag is het duidelijk dat mondmaskers een belangrijk onderdeel zullen zijn van de exit-strategie. Mondmaskers worden sterk aangeraden en in bepaalde gevallen zelfs verplicht. Zo zal iedereen ouder dan 12 jaar vanaf 4 mei een mondmasker moeten dragen op het openbaar vervoer. Iedere burger zal minstens één gratis stoffen mondmasker krijgen, maar verschillende lokale overheden gaan ondertussen zelf op zoek naar mondmaskers.

Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “Zoals ik hen ken, hebben meerdere lokale besturen zelf al het initiatief genomen om mondmaskers aan te kopen. We hebben deze initiatieven gebundeld en een handleiding gemaakt voor de andere lokale besturen die hiermee aan de slag willen gaan. We hebben hen modelbestekken, modelbesluiten en checklists aangereikt. Daarbovenop hebben we hen een lijst van leveranciers bezorgd die andere lokale besturen gebruikt hebben. Op deze manier willen we hen ondersteunen vanaf het opstellen van de overheidsopdracht tot de controle van de levering.”

Gezamenlijke aankoopcentrale

Lokale besturen kunnen zich ook verenigen waarbij één lokaal bestuur als aankoopcentrale fungeert voor meerdere lokale besturen. Dit kan door een provincie, een intercommunale, een centrumstad of éénder welke gemeente worden georganiseerd. Deze aankoopcentrale verricht de aankoopactiviteiten. Andere lokale besturen kunnen hier dan bij aansluiten.

Minister Bart Somers: “Een gezamenlijke aankoop door meerdere lokale besturen heeft verschillende voordelen. Het zorgt voor minder versnippering, het is efficiënter en het zorgt gemiddeld voor een lagere aankoopprijs. Bovendien hebben sommige kleinere gemeenten niet de know how om zo’n aankoop te organiseren en is het voor hen beter om ergens te kunnen aansluiten.”

Ook voor het organiseren van zo’n aankoopcentrale heeft minister Somers de lokale besturen verschillende documenten en handleidingen bezorgd. Bart Somers: “Vrijdag werd beslist om elke burger te voorzien van minstens één mondmasker. Lokale besturen die daarbovenop zelf een aankoop willen organiseren, moeten daarbij zo goed mogelijk geholpen worden. Met deze documenten, handleidingen en checklist wil ik ze zo goed mogelijk ondersteunen.”


Deel dit op

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.