Nieuws

Zoeken op categorie

Nieuwe Gemeente- en Stadsmonitor bevraagt 400.000 burgers

2020/09/03 |

Binnenlands Bestuur

3 september 2020 - Aan de hand van de driejaarlijkse Gemeente- en Stadsmonitor peilt het Agentschap Binnenlands Bestuur tot eind oktober naar de tevredenheid van de inwoners over talloze lokale beleidsthema’s. In totaal worden bijna 400.000 burgers tussen 17 en 85 jaar bevraagd. Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “We vragen de mening van onze burgers niet enkel als het verkiezingen zijn, maar ook tussendoor. Data, informatie en kennis zijn essentieel om lokaal beleid vorm te geven. Deze bevraging bevat heel wat nieuwe indicatoren, onder meer op het vlak van duurzame mobiliteitskeuzes en diversiteit. De resultaten worden bekendgemaakt in juni 2021.”

Terug

Is het leuk wonen in jouw buurt? Kan je veilig wandelen en fietsen in jouw gemeente of stad? Ben je tevreden over de voorzieningen en dienstverlening? Is er voldoende groen? Ben je tevreden met het aanbod aan duurzame mobiliteitskeuzes? Zijn er voldoende cultuurverenigingen? Is er veel diversiteit in jouw stad? Heb je vertrouwen in de lokale bestuursploeg? Deze vragen en nog veel meer komen aan bod in de nieuwe Gemeente- en Stadsmonitor. In totaal gaat het om een verzameling van meer dan 300 omgevingsindicatoren waarvan er ruim 100 worden verzameld door middel van een driejaarlijkse burgerbevraging. 

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “De inzichten geven een  unieke kijk op wat voor elke burger belangrijk is. Wat er goed draait en wat nog beter kan. Wat de opportuniteiten en de uitdagingen zijn. Het lokaal bestuur kan met deze schat aan informatie aan de slag.” De nieuwe Gemeente- en Stadsmonitor zal gepubliceerd worden op een gebruiksvriendelijke website waar iedereen de data kan raadplegen en via een interactieve tool verschillende gemeenten met elkaar kan vergelijken. Ook zijn er een aantal nieuwe indicatoren aan de vragenlijst toegevoegd.

Bart Somers: “Onze samenleving is constant in evolutie, sommige thema’s werden relevanter, en dus zijn er extra vragen in de monitor opgenomen. Zo zijn er nu ook vragen over duurzame mobiliteitskeuzes en het draagvlak voor windmolens en diversiteit. We vragen de mening van de burger, niet om een oordeel te vellen over het beleid van het verleden, maar om ermee aan de slag te gaan en te werken aan betere toekomst.”


Deel dit op

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.