Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers wil nieuwkomers nog meer inzetten in essentiële vacatures

2020/04/02 |

Samenleven

2 april 2020 - Vlaams minister van Samenleven Bart Somers gaat nieuwkomers en mensen met migratieroots nog sneller toeleiden naar essentiële vacatures. Dat zei hij vanmiddag op Radio 1, in het programma Nieuwe Feiten. Bart Somers: “Mensen met migratieroots vullen nu al veel essentiële jobs in om onze economie draaiende te houden. Zo heeft 33,5% van de mensen in de voedingsnijverheid migratieroots. Tijdens deze coronacrisis gaan we in samenwerking met de VDAB nieuwkomers nog sneller toeleiden naar kritische vacatures.”

Terug

Minister van Samenleven Bart Somers benadrukte vanmiddag op de radio dat onze maatschappij door veel mensen zo goed mogelijk draaiende wordt gehouden. Ook de mensen met migratieroots dragen meer dan hun steentje bij. Bart Somers: “De laatste tien jaar is het aandeel autochtone werkenden met 65.000 verminderd door de vergrijzing. Het aandeel allochtone werkenden is daarentegen met 110.000 werkenden toegenomen. In de Vlaamse Welzijns- en gezondheidssector heeft 19,2% van de mensen migratieroots. Dat komt overeen met het aandeel van mensen met migratieroots in de beroepsbevolking. In de andere essentiële sectoren is het cijfer nog opvallender. Zo ligt het aandeel in de voedingssector op 33,5% en in de vervoer- en logistieke sector op 38%. In de tuinbouwsector stijgt dat aandeel tot 44% en in de schoonmaaksector heeft maar liefst 64% van de mensen migratieroots.”

In het regeerakkoord staat dat de Vlaamse regering de ambitie heeft om nieuwkomers binnen twee maanden naar de VDAB toe te leiden. Maar in tijden van de coronacrisis wordt er nog een versnelling hoger geschakeld. Bart Somers: “De coronacrisis zet een zware druk op onze economie. Onder meer in de zorgsector is het alle hens aan dek. Maar ook in andere sectoren is er veel werk en ontbreekt het aan werkkrachten, denk maar aan de aspergeboer die normaal gezien beroep kan doen op seizoenarbeiders. Daarom willen we bij nieuwkomers en mensen met migratieroots nog sneller op zoek gaan naar de juiste profielen.”

VDAB en Agentschappen Inburgering & Integratie

Samen met minister van werk, Hilde Crevits, heeft minister van Samenleven Bart Somers een plan uitgewerkt dat op dit moment wordt uitgerold.

Per regio maakt de VDAB een lijst met de zogenoemde COVID-vacatures en bezorgt die aan de verschillende Agentschappen Integratie en Inburgering. De Agentschappen doen reeds een eerste selectie en verwijzen de nieuwkomers naar de specifieke contactpersonen van de VDAB per regio. Omdat er al een eerste selectie is gebeurd, kan de VDAB de nieuwkomers sneller toeleiden naar de juiste jobs.

Bart Somers: “Er is veel werk, maar er zijn genoeg mensen die we kunnen en moeten begeleiden naar de juiste jobs. Ik zie veel goede wil en enthousiasme om mee te werken. Alleen door samen te werken zullen we door deze crisis komen. We moeten er samen door.”


Deel dit op

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.