Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaams minister Somers wil meer sociale mix in het onderwijs

2020/01/28 |

Samenleven

28 januari 2020 - Vlaams minister van Samenleven Bart Somers wil segregatie in het onderwijs tegengaan. Vandaag bezocht hij een opendeurdag van VZW School in Zicht in de Lokerse kleuterschool Duizendvoet. Ouders van kansrijke kinderen sturen hun kindje vaak naar een school ver weg als er veel kansarme kinderen in de buurtschool zitten.

Terug

School in Zicht overtuigt ouders om hun kinderen op vrijwillige basis toch naar de buurtschool te sturen. Bart Somers: “Door grote groepen ouders op hetzelfde moment te overtuigen, creëren we gemengde scholen. Op die manier gaan we segregatie tegen en bevorderen we gelijke kansen voor iedereen. Kinderen en ouders met een verschillende achtergrond leren van elkaar en dat is goed voor de sociale mobiliteit op langere termijn.”

Rond deze tijd van het jaar kiezen jonge ouders een school uit voor hun kinderen. Voor de allerkleinsten is een school in de buurt vaak de eerste optie, maar dit verandert als de school een hoge concentratie van kansarme kinderen kent. Kansrijke ouders kiezen er dan vaak voor om hun kind naar een school ver weg te sturen, omdat ze vrezen dat hun kind zich niet goed gaat voelen. School in Zicht brengt grote groepen ouders samen om ouders op vrijwillige basis te overtuigen om hun kind toch naar de buurtschool te sturen, want zo zal hun kind zich zeker niet alleen voelen. Het succesvol project krijgt al jaarlijks meer dan zestigduizend euro van Ben Weyts vanuit het departement Onderwijs. Minister van Gelijke Kansen Bart Somers doet daar nu nog eens negentigduizend euro bovenop: “we willen het project uitbreiden en grootschaliger uitrollen. Segregatie en concentratiescholen doorbreken in beide richtingen. Door kinderen vanaf jonge leeftijd met elkaar in contact te brengen, kunnen ze van elkaar leren.”

Scholen sneller en beter ondersteunen

Op dit moment is School in Zicht actief in Lokeren, Wetteren en Mechelen. Eerder was SIZ ook al actief in Antwerpen, Sint-Niklaas, Genk, Gent, Temse en Sint-Jans-Molenbeek. VZW School in Zicht heeft via haar werking de voorbije jaren een 1300-tal leerlingen ingeschreven. Het aantal ligt vermoedelijk hoger, omdat broers en zusjes die later volgen niet zijn meegerekend. Via infoavonden, opendeurdagen in buurtscholen, en feedbackmomenten, probeert VZW School in Zicht jonge ouders warm te maken om vrijwillig te kiezen voor een school in de buurt. De organisatie brengt ervaren en nieuwe ouders samen om informatie uit te wisselen. An-Katrien Hanselaer, School in Zicht: “Het komende jaar willen we in drie nieuwe centrumsteden voet aan de grond krijgen. Ook willen we nagaan hoe scholen die veranderingen vaststellen in hun populatie, sneller kunnen ondersteunen via doelgerichte screening en communicatie.”

Bart Somers: “Dit project vraagt een inspanning van de lokale besturen, de scholen en de ouders, maar we zien dat het loont. Het niveau van de voormalige concentratiescholen werd opgekrikt en de scholen werden een veel betere weerspiegeling van de samenleving. Als kinderen van diverse achtergronden met elkaar opgroeien, kunnen we van samenleven in diversiteit echt een succes maken.Deel dit op

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.