Nieuws

Zoeken op categorie

1,2 Miljoen euro steun voor stadsvernieuwingsprojecten rond klimaat en leefbaarheid

2019/12/13 |

Binnenlands Bestuur

13 december 2019 - Vier steden ontvangen samen 1,2 miljoen euro projectsubsidies voor de uitvoering van stadsvernieuwingsprojecten rond klimaat en leefbaarheid. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers.

Terug

Het gaat om Aalst, Geel, Gent en Antwerpen.  Bart Somers: “Lokale besturen die inzetten op zachte mobiliteit en tragere en schonere vervoersmiddelen moeten ondersteund worden. Als minister van Binnenlands Bestuur wil ik instrumenten aanreiken om een daadkrachtig lokaal klimaat- en leefbaarheidsbeleid uit te rollen.”

Tussen april en juli van dit jaar konden steden een aanvraag indienen voor een zogenoemde thematische stadsvernieuwingssubsidie. Het thema dit jaar was ‘zachte mobiliteit en multimodaliteit’.  De oproep was bedoeld voor kleinschalige projecten die snel kunnen inspelen op de noden van een stad en de leefbaarheid verhogen.  De projecten moesten ook blijk geven van een vernieuwend, experimenteel en innovatief karakter.

In totaal dienden tien steden een aanvraag in. Vier projecten zijn geselecteerd. Het gaat om Aalst, Geel, Gent en Antwerpen. Zij krijgen alles samen 1,2 miljoen euro. 

Van fietshubs tot slimme schakels

De stad Geel haalt met 500.000 euro het grootste deel van de subsidie binnen voor haar project ‘Geel-Fiets Hup!’, een ‘last mile’-project.  Geel wil op zes belangrijke plaatsen aan de rand van de stad mobipunten installeren.  Stadsbezoekers kunnen daar overstappen op een (deel)fiets en via veilige fietsstraten naar de kern van de stad rijden, waar op drukbezochte plaatsen opnieuw fietshubs worden ingericht.

De stad Gent krijgt 96.000 euro voor minstens veertig afgesloten fietsparkeerplaatsen in twee stallingen. Het experimenteel karakter zit in de aanwezigheid van een mobiele fietshersteldienst in de parkeergelegenheden.


Deel dit op

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.