Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaams minister van Samenleven Somers trekt 235.000 euro uit voor Kennisplatform Diversiteit, Stedelijkheid en Burgerschap

2019/12/16 |

Samenleven

16 december 2019 - Het gloednieuwe Kennisplatform Diversiteit, Stedelijkheid en Burgerschap dat vandaag in Mechelen boven de doopvont is gehouden, ontvangt een projectsubsidie van bijna 235.000 euro uit handen van Minister Somers bevoegd voor Gelijke Kansen, Integratie en Inburgering. Bart Somers: “VUB en UA kozen Mechelen uit om een gezamenlijk onderzoekcentrum op te richten. Zij bundelen de krachten om thema’s die in de samenleving vandaag brandend actueel zijn diepgaand te onderzoeken.”

Terug

VUB-rector Caroline Pauwels, rector van UAntwerpen Herman Van Goethem en minister van Samenleven Bart Somers stelden het nieuwe Kennisplatform vandaag voor in de Mechelse bibliotheek Het Predikheren. De VUB in Brussel en de UAntwerpen tellen beiden al verscheidene onderzoeksgroepen die zich bezighouden met stedelijke problematieken. 

Om het onderzoek te intensifiëren, slaan beide universiteiten de handen in mekaar. Ze richten een nieuw Kennisplatform op rond Diversiteit, Stedelijkheid en Burgerschap, dat de Brusselse en Antwerpse onderzoeksgroepen samenbrengt op één plek.  Beide  universiteiten wilden bewust uit de eigen stad breken en kozen Mechelen uit als ontmoetingsplaats om hun kenniscentrum te vestigen.

Bart Somers: “Mechelen heeft naast een centrale ligging tussen Antwerpen en Brussel ook een traditie met onderzoek naar mensenrechten, herinneringseducatie en aanpak van sociale polarisatie. Dit nieuwe Kennisplatform zal zeer complementair onderzoek doen. Het boort thema’s aan die vele steden vandaag als uitdagingen aanvoelen: superdiversiteit, samenleven in een veranderende wereld, radicalisering en polarisering.”

Van onderzoek tot beleid

Met de projectsubsidie van bijna 235.000 euro wil het Kennisplatform alvast meteen aan de slag gaan.

De eerste activiteiten van het kennisplatform omvatten het samenbrengen van kennis over buddy-netwerken voor de integratie van nieuwkomers, richtlijnen en ervaringen rond diversiteit voor beroepsgroepen zoals politie en verplegend personeel, en online radicalisering en deradicalisering. Vervolgens zullen ook vormings- en trainingsactiviteiten worden opgezet, in samenwerking met een breed scala aan partners.

Bart Somers: “Het zijn geen vrijblijvende tijden. Ik ben verheugd dat twee grote universiteiten de handen in elkaar slaan om de polarisatie tegen te gaan. Het kennisplatform zal wetenschappelijk onderzoek en ervaringen uit het werkveld samenbrengen en vertalen naar concrete beleidsaanbevelingen, handleidingen en opleidingen voor o.a. integratie-ambtenaren, politiekorpsen, onderwijs en middenveldorganisaties. Zo werken we samen aan oplossingen.”

Naast 235.000 euro krijgt het nieuwe onderzoeksteam ook een werkplek in het stadhuis van Mechelen.


Deel dit op

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.