Nieuws

Zoeken op categorie

Roeselare krijgt 290.000 euro voor ‘slim in de stad project’ Smartwaterland

2019/12/21 |

Binnenlands Bestuur

21 december 2019 - De Vlaamse regering kent op voorstel van Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers 290.000 euro toe aan de stad Roeselare voor haar project Smartwaterland. Smartwaterland zal dankzij artificiële intelligentie gekoppeld aan een fijnmazig netwerk van pluviometers het waterbeheer van de stad op een slimme manier sturen. Bart Somers: “Smartwaterland is een mooi voorbeeld van hoe een stad door gebruik van data een domein dat van belang is voor alle inwoners veel systematischer kan aanpakken.”

Terug

De oproep voor Slim in de stadsubsidies (SIDS) liep van 20 juni tot en met 7 oktober dit jaar. De dertien centrumsteden en de Vlaamse gemeenschapscommissie in Brussel konden een project indienen. In totaal waagden acht steden hun kans, alleen de projecten van Roeselare en Leuven zijn geselecteerd. 

Belangrijk is dat de projecten vernieuwend zijn en inspelen op een specifieke nood. Dat is voor Smartwaterland zeker het geval. De voorbije 19 jaar heeft Roeselare twee keer last gehad van wateroverlast. Maar ook lage waterbeschikbaarheid en periodes van droogte komen meer en meer voor.

Scholen inzetten

Daarom wil de stad nu een fijnmazig netwerk vanpluvio- of regenmeters uitzetten. Ze schakelt daarvoor de scholen in, die met een 3D-printer de pluviometers zullen vervaardigen en verspreiden. Daarnaast zal de informatie – in feite gaat het om Big en Open Data – worden geanalyseerd. Dat maakt het mogelijk voorspellingen te doen en de strategische aanpak te bepalen. In geval van wateroverlast of droogte zullen hulpverleners (ook preventief) sneller kunnen handelen. 

De stad heeft de verplichting om minstens 30 procent van de middelen zelf in te zetten, al dan niet met de hulp van een privépartner. Het project moet binnen de drie jaar uitgerold zijn.

Bart Somers: “Onze steden hebben slimme toepassingen via gebruik van Open en Big Data nodig om het bestuur naar een hoger niveau te tillen. Daarom belonen we graag projecten die innovatief zijn en inspelen op nieuwe noden van vandaag.”

Deel dit op

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.