Nieuws

Zoeken op categorie

Somers: “Meer dan 2 miljard euro extra investeringen door de lokale besturen!”

2020/01/14 |

Binnenlands Bestuur

14 januari 2020 - De lokale besturen investeren de volgende jaren 2.094.447.193 euro meer dan in de vorige bestuursperiode. Dat blijkt uit een eerste analyse van de nieuwe meerjarenplannen die werden ingediend. “De inspanningen die de Vlaamse regering doet voor de gemeentebesturen renderen,” aldus minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. “Elke extra euro die we de komende jaren investeren in de lokale besturen vertaalt zich in evenveel investeringen die het leven van de Vlamingen beter maken.” Nooit voordien investeerden lokale besturen zoveel als tijdens deze bestuursperiode.

Terug

Uit een eerste analyse van 259 ingediende meerjarenplannen blijkt dat de gemeente- en OCMW-besturen de komende jaren samen meer dan 13,5 miljard euro investeringen plannen. Het investeringsbudget van de lokale besturen stijgt op die manier met bijna 20%. Het gaat om meer dan 2 miljard euro extra. 

Bart Somers: “Lokale besturen in Vlaanderen zijn goed voor de helft van de publieke investeringen. Dat hun investeringsbudgetten zo sterk groeien is een echte opsteker voor onze economie. Men mag niet uit het oog verliezen dat de lokale investeringen voor het overgrote deel een positieve injectie betekenen in de Vlaamse economie en meer in het bijzonder terechtkomen bij onze KMO’s en zelfstandige ondernemers. Bovendien zal de burger het resultaat van deze investeringen duidelijk merken. Het gaat over betere fietspaden, een sporthal, een parkaanleg, het vergroenen van het wagenpark, enzovoort.”

 

Extra financieringslijnen

Deze extra investeringen zijn maar mogelijk dankzij de substantiële extra inspanningen die Vlaanderen doet richting de lokale besturen. Bovenop de jaarlijkse indexering van het Gemeentefonds met 3,5% heeft Vlaanderen extra financieringslijnen in het leven geroepen. Bart Somers: “Op kruissnelheid gaat dit om een extra financiële impuls van meer dan 417 miljoen euro per jaar. Tijdens deze bestuursperiode spreken we over 1,9 miljard euro extra, bijna één op één het bedrag dat lokale besturen extra investeren.”

 

Van sport tot wegen

De lokale besturen investeren de komende jaren het meest in wegeninfrastructuur (3,9 miljard). Op de tweede plaats staan de algemene diensten (1,6 miljard), gevolgd door het beheer van regen- en afvalwater (952 miljoen). Op de vierde plaats staan de investeringen in sportinfrastructuur (555 miljoen). “Nog nooit werd er zoveel geïnvesteerd door de lokale besturen. Het lokale niveau is de motor van Vlaanderen”, sluit minister Somers af.


Deel dit op

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.