Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaams gelijkekansenminister Bart Somers wil Bicky-campagne (ook) halt toeroepen

2019/10/09 |

Samenleven

9 oktober 2019 - Vlaams viceminister-president en minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) dient klacht in bij reclamewaakhond JEP tegen de 'ongepaste'en'wansmakelijke' campagne van een hamburgerproducent.

Terug

"Ze drijven de spot met het maatschappelijke probleem van partnergeweld. In plaats van dit te bestrijden lijkt Bicky Burger intrafamiliaal geweld te bagatelliseren", laakt Somers, net als zijn collega's in Brussel en Wallonië.

Somers wijst erop dat de nieuwe Vlaamse regering aandacht besteedt aan de bestrijding van gendergerelateerd geweld. "De reclamesector draagt een belangrijke verantwoordelijkheid, zeker in het bestrijden van deze verwerpelijke stereotiepen", stelt de minister.

Somers merkt ook op dat het niet de eerste keer is dat Bicky Burger "bewust met kwetsende boodschappen werkt". Het bedrijf "doet dit ongetwijfeld vanuit de perverse redenering dat negatieve aandacht ook een vorm van reclame is".

Klacht bij reclamewaakhond

De minister gaat klacht indienen bij de Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame (JEP). Bij de instelling, die nagaat of reclame voldoet aan de regels van de reclame-ethiek, kwamen al om en bij de 300 klachten binnen.

Eerder had ook federaal minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) de campagne als 'schandalig en onverantwoord'bestempeld, net als de Brusselse staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou en haar Waalse collega.

Het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) gaat naof de reclame onder de toepassing van de Genderwet valt, die het aanzetten van geweld tegen vrouwen strafbaar stelt.Deel dit op

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.