Nieuws

Zoeken op categorie

Somers: "Lokale besturen besteden komende legislatuur 900 miljoen meer aan cultuur"

2020/01/23 |

Binnenlands Bestuur

23 januari 2020 - De lokale besturen spenderen de komende jaren maar liefst 900 miljoen euro extra op vlak van cultuur.

Terug
Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers is blij met deze cijfers: “De lokale besturen gebruiken de financiële impuls van de Vlaamse regering om meer te investeren. Het extra geld gaat niet enkel naar infrastructuur, maar ook naar cultuurverenigingen, cultuurgezelschappen en kunstprojecten. De cultuurinvesteringen stijgen met 300 miljoen en de exploitatie-uitgaven met 600 miljoen.”

De lokale besturen gaan de komende jaren massaal investeren. Dat blijkt uit de meerjarenplannen die de steden en gemeenten hebben ingediend. Ook  op het domein van cultuur steken de lokale besturen hun nek uit: maar liefst 1,17 miljard wordt de komende jaren geïnvesteerd in cultuur. Dat is een stijging van 300 miljoen ofwel een derde. Bart Somers: “De lokale besturen hebben van de Vlaamse overheid meer financiële ondersteuning en meer verantwoordelijkheid gekregen. Zoals ik de lokale besturen ken gaan ze daar duidelijk mee aan de slag. Wie vooraf sceptisch was dat de inkanteling van de sectormiddelen zou leiden tot minder financiële middelen voor de cultuursector heeft ongelijk gekregen.”

300 miljoen meer investeringen

De cultuurinvesteringen stijgen van 886 miljoen naar 1,17 miljard euro. Deze investeringen dienen onder meer om musea en bibliotheken te bouwen of te renoveren. “Waaraan het geld besteed wordt, bepalen de steden en gemeenten zelf. We geven de lokale besturen veel vrijheid, omdat zij weten welke investeringen het beste zijn voor hun stad.  Zo plant Wemmel de bouw van een nieuwe bibliotheek, wil Zottegem een nieuw cultuurcentrum inrichten, en gaat Kortrijk een nieuw stadsfestival organiseren.” 

600 miljoen extra voor exploitatie

Naast nieuwe ruimten en podia, stijgen ook de exploitatie-uitgaven met 600 miljoen van 3,8 miljard naar 4,4 miljard.  Hieronder vallen ook de werkingssubsidies voor de ondersteuning van producties, verenigingen en kunstenaars. De werkingssubsidies stijgen met bijna een derde (231 miljoen) tot 940 miljoen euro.

Bart Somers: “Onze lokale besturen bewaken de mix tussen de verbindende werking van het lokale cultuurleven, kansen geven aan jong artistiek talent, en het ondersteunen van internationaal gerenommeerde topprojecten. Ze staan dicht bij de bevolking en brengen cultuur met de kleine én de grote c. Denk aan lokale subsidies voor Theater aan Zee of Abattoir Fermé.”

Wie zelf wil nagaan hoeveel meer zijn gemeente of regio investeert in cultuur (of andere domeinen) kan terecht op de financiële analysetool van het Agentschap Binnenlands Bestuur:

https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/nieuws/lokale-investeringen-in-de-lift


Deel dit op

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.