Nieuws

Zoeken op categorie

Somers wil lokale besturen beter beschermen tegen hackers

2020/01/26 |

Binnenlands Bestuur

26 januari 2020 - De gemeentediensten van Willebroek zijn vrijdagnacht het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers wil dat lokale besturen zich beter kunnen wapenen tegen criminele hackers. Voor de minister moet dit één van de prioriteiten worden. Bart Somers: “Digitalisering zal enkel toenemen. Het is daarom belangrijk dat we meer inzetten op informatie- en cyberveiligheid. De dienstverlening moet steeds gegarandeerd worden en de gegevens van onze burgers moeten altijd beschermd kunnen worden.”

Terug

Vrijdagnacht werden de gemeentediensten van Willebroek het slachtoffer van een cyberaanval. Alle computers en informaticasystemen van de gemeente zijn voorlopig onbruikbaar. De hackers vragen een betaling in bitcoins, maar de gemeente is voorlopig niet van plan om daarop in te gaan. Slechts twee weken geleden werd ook het West-Vlaamse bedrijf Picanol getroffen door hackers. Bart Somers: “Iedereen die vandaag online actief is, kan het slachtoffer worden van een cyberaanval. Het is daarom belangrijk dat we meer inzetten op het beschermen en beveiligen van onze digitale systemen. Lokale besturen staan het dichtst bij de burger en organiseren allerhande dienstverlening. We hebben er dus alle belang bij dat ze beschikken over een robuust en veilig informaticasysteem.”

 

Aandachtspunt

Uit de laatste doorlichting van Audit Vlaanderen (het agentschap dat audits uitvoert bij de Vlaamse overheid en lokale besturen) blijkt dat informatiebeveiliging ook bij lokale besturen een belangrijk aandachtspunt blijft. De minister van Binnenlands Bestuur wilt dit probleem nu aanpakken. “Bij 24 van de 28 geanalyseerde besturen konden de ingehuurde ethische hackers controle krijgen over de volledige IT-omgeving of de belangrijkste delen ervan. In een toekomst waar we steeds willen innoveren, digitaliseren en inzetten op slimme steden, is het cruciaal dat we ook aandacht hebben voor het beschermen van onze gegevens en informaticasystemen”, aldus Bart Somers.

 

Preventief en curatief

Voor het curatieve deel moet er in de eerste plaats gekeken worden naar de federale regering. Het opsporen en bestraffen van cybercriminelen is een federale bevoegdheid. Het centrum voor cybersecurity werd de vorige regeerperiode versterkt en er werd in het verleden reeds een speciale eenheid opgericht binnen de federale politie.

“Op Vlaams niveau moeten we de steden en gemeenten meer informeren, ondersteunen en bewust maken om zich voldoende te beschermen tegen hackers. Het komende jaar maak ik hiervan een prioriteit binnen Audit Vlaanderen. Hiervoor laat ik onder meer een draaiboek opstellen met innovatieve beveiligingsmaatregelen en procedures. Ik roep daarvoor graag alle actoren samen. We moeten daarbij zeker ook beroep doen op softwarebedrijven en ethische hackers. Zo maken we onze steden en gemeenten klaar voor de toekomst, in het belang van onze burgers”, aldus Bart Somers.


Deel dit op

Bart Somers
Burgemeester stad Mechelen

E-mail
info@openvldmechelen.be
 
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.