Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers wil vlotte en veilige verkiezingen in 2024

2020/02/04 |

Binnenlands Bestuur

4 februari 2020 - Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers hecht het grootste belang aan een vlekkeloze en veilige stembusgang in 2024. Die verkiezingen worden nu al voorbereid door zijn kabinet en het Agentschap Binnenlands Bestuur. Daarnaast wil minister Somers nog voor de zomer een akkoord over de hervorming van de kiesregelgeving. Dat heeft hij vanmiddag geantwoord op een parlementaire vraag.

Terug

Bart Somers: “Hacking en buitenlandse beïnvloeding van de stembusgang vormen reële bedreigingen in elke democratie vandaag. Voor onze huidige en toekomstige stemcomputers is een zo groot mogelijke veiligheid de eerste prioriteit.”

Minister Somers wil volgens het Vlaams regeerakkoord de verdere digitalisering van de kiesprocedure aanpakken. Er moet gewerkt worden aan de integratie van de privacyregels en de digitalisering van de kandidaatstelling en aangifte van de verkiezingsuitgaven. Veiligheid en vereenvoudiging zijn hierbij de sleutelwoorden. Tegen eind 2022 moet het ontwerpdecreet voor een vernieuwde kiesregelgeving klaar zijn.

Bart Somers: “Digitalisering is niet meer weg te denken in onze maatschappij, en dus ook niet in onze democratie. Maar digitale vereenvoudiging moet steeds hand in hand gaan met de grootst mogelijk veiligheid. Onze democratie is té belangrijk om ze bloot te stellen aan de gevaren van hacking of buitenlandse beïnvloeding.”

 

Nieuwe computers

Lokale en provinciale verkiezingen verlopen de jongste jaren al in vele Vlaamse gemeenten digitaal, via de stemcomputers. De huidige digitale stemcomputers worden in principe nog maar één keer gebruikt. Na de verkiezingen van 2024 loopt het contract af en komen er nieuwe computers  in de plaats.  Naar aanleiding van de hacking van de computers van het gemeentebestuur van Willebroek ruim een week geleden, vroeg Vlaamse parlementslid Kurt De Loor aan minister van Binnenlands Bestuur Somers in welke mate de veiligheid van stemcomputers kan gegarandeerd worden. Bart Somers: “Uiteraard zullen wij voor de opvolgers van de huidige stemcomputers opnieuw voor de meest veiligste optie gaan. De internationale veiligheidsnormen en software staan niet stil. We zullen ook uitsluitend gebruik maken van software die is gecertificeerd door een erkend extern orgaan.”

Volgens minister Somers worden bij onze stemcomputers nu al strenge veiligheidsmaatregelen in acht genomen. “Het digitaal stemproces verloopt totaal geïsoleerd en onze stemcomputers zijn niet verbonden met een netwerk. Ze hebben geen intern geheugen en kunnen dus geen gemanipuleerde software opslaan. Bovendien zijn er allerlei unieke versleutelingen waarbij elke wijziging detecteerbaar is”, aldus minister Somers.


Deel dit op

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.