Nieuws

Zoeken op categorie

Minister Somers neemt maatregelen voor lokale besturen en coördineert crisiscommunicatie via Coördinatie- en Crisiscentrum Vlaamse Overheid

2020/03/13 |

Binnenlands Bestuur

13 maart 2020 - Lokale en Vlaamse ambtenaren zullen maximaal thuiswerken zolang de normale dienstverlening gegarandeerd blijft. Gebedshuizen sluiten hun deuren, begrafenissen en huwelijken dienen zoveel mogelijk in intieme kring te gebeuren zonder aansluitende koffietafel of groot feest. Voor alle informatie kunnen lokale besturen terecht op één centraal punt: het CCVO, het Coördinatie- en Crisiscentrum van de Vlaamse overheid.

Terug

Dat zijn alvast enkele maatregelen die Vlaams viceminister-president en minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur in de schoot van de Vlaamse regering neemt naar aanleiding van de coronacrisis. “Ik breng hulde aan onze besturen en burgers die de voorbije dagen en de komende weken hun verantwoordelijkheid nemen in moeilijke omstandigheden. Voor het welzijn van alle inwoners. Ze kunnen op mijn steun rekenen. Samen slaan we er ons door.”

De maatregelen zijn vanmorgen genomen in een speciaal overleg van de Vlaamse regering naar aanleiding van de coronacrisis. De Vlaamse overheid haakt hiermee in op de maatregelen die Nationale Veiligheidsraad gisteravond heeft genomen.  De gezondheid van de mensen is de eerste bekommernis van de Vlaamse regering, daarnaast is ook de gezondheid van onze economie een prioriteit.

Als minister bevoegd voor Binnenlands Bestuur neemt Bart Somers maatregelen op vijf domeinen: Vlaamse en lokale ambtenaren, erediensten, begrafenissen en huwelijksplechtigheden, inburgeringscursussen en crisiscommunicatie naar lokale besturen.

Crisiscommunicatie en thuiswerk

Bart Somers: “Alle informatie en goedgekeurde nieuwe maatregelen worden voortdurend door het Coördinatie- en Crisiscentrum van de Vlaamse overheid (CCVO) gebundeld en naar de lokale besturen doorgestuurd. De lokale besturen kunnen ook bij hen terecht voor vragen. Zo weten de burgemeesters heel duidelijk wat ze kunnen en mogen doen, zodat ze hun inwoners zo goed mogelijk kunnen bijstaan.  

Vlaamse ambtenaren zullen de komende weken alvast zoveel mogelijk thuiswerken. Uiteraard blijft de essentiële dienstverlening voor onze burgers prioritair, maar vele zaken kunnen via telewerk gebeuren. Bart Somers: “We roepen ook de lokale burgemeesters op om hun ambtenaren maximaal de mogelijkheid te bieden om thuis te werken.”

Erediensten

Vlaams minister Somers heeft ook contact gehad met de vertegenwoordigers van alle geloofsgemeenschappen in ons land. Zij zullen alle gebedshuizen sluiten en alle erediensten opschorten tot nader order.

“Ik merk een enorm grote verantwoordelijkheidszin bij onze vertegenwoordigers van onze gebedshuizen. Het is een goede zaak dat iedereen constructief samenwerkt om dit virus in te dijken”, aldus Bart Somers.

Begrafenissen, huwelijken en inburgeringscursussen

Om grote bijeenkomsten tot een minimum te beperken zullen begrafenissen en huwelijken in intieme kring moeten gebeuren.   Ook lessen maatschappijvorming of NT2-onderwijs voor nieuwkomers zullen de komende weken niet in klasverband plaatsvinden. Minister Somers roept op tot creativiteit en het maximaal inzetten van digitale lesondersteuning.   Bart Somers: “Uitzonderlijke omstandigheden vragen om uitzonderlijke maatregelen. We beperken bijeenkomsten, hoe gevoelig ze ook zijn, tot een minimum.”

Lokale economie

Minister Somers benadrukt dat ook de economische maatregelen die de Vlaamse regering neemt van uitzonderlijk belang zijn. De regering voorziet een bankwaarborg van 100 miljoen euro voor bedrijven die in moeilijkheden geraken door het coronavirus.  

Daarnaast wordt de hinderpremie zoals die gekend is bij wegwerkzaamheden uitgebreid naar handelaren die hun zaak volledig of tijdens het weekend moeten sluiten vanwege de coronacrisis. Het forfaitaire bedrag dat zij ontvangen is dubbel zo hoog als bij wegwerkzaamheden: 4000 euro als ze heel de week moeten sluiten, 2000 euro als ze enkel in het weekend moeten sluiten. In geval van een verlenging van de maatregelen na 3 april volgt een vergoeding van 160 euro (ipv 80 euro) per dag extra sluiting.

De Vlaamse regering onderzoekt verder hoe ze de impact van deze coronacrisis kan indijken en opvangen.

“Ik roep onze burgers op om zoveel mogelijk geschenkbonnen te kopen zodat we onze lokale horecazaken een duwtje in de rug geven. Onze lokale kmo’s, kappers, cafés, restaurants,  parfumerieën, … kortom het kloppend hart van onze steden en gemeenten, staan onder enorme druk.  Wij moeten hen ondersteunen waar kan, zodat we deze moeilijke periode samen doorkomen,” moedigt Bart Somers aan.  

Tot slot wil minister Somers benadrukken dat in heel Vlaanderen dezelfde veiligheidsmaatregelen worden genomen, zoals de Nationale Veiligheidsraad nu voorstelt: “Hier en daar nog strengere maatregelen opleggen zou ons economisch leven alleen nog zwaarder aantasten. Een federale fase heeft nu als voordeel dat er uniformiteit bestaat”, besluit Bart Somers.


Deel dit op

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.