Nieuws

Zoeken op categorie

Minister Somers zet 500ste vrijwilliger van Inter in de bloemetjes

2020/02/28 |

Samenleven

28 februari 2020 - Naar aanleiding van de start van de week van de vrijwilliger zet minister van Gelijke Kansen Bart Somers de vijfhonderdste vrijwilliger van Inter in de bloemetjes. Hij ging ook in gesprek met de directeur van Inter, het agentschap Toegankelijk Vlaanderen over de toekomstige uitdagingen.

Terug

Inter streeft naar een toegankelijke samenleving. Daarom geeft Inter informatie, advies en  ondersteuning om de gebouwen en omgeving bereikbaar, betreedbaar, bruikbaar en begrijpelijk te maken voor iedereen. Inter doet dat samen met gebruikers, professionelen en het de Vlaamse regering. Ook ondersteunt Inter meer dan 170 organisatoren in het toegankelijk maken van hun evenement. Inter biedt daarbij heel wat kennis en passende dienstverlening aan en werkt samen met onder meer Rock Werchter, De Gentse Feesten en de Rode Duivels.  Minister Somers: “Evenementen zijn een sociaal bindmiddel, brengen mensen samen, en zorgen voor een warmere samenleving. Het is dan ook belangrijk dat evenementen inclusief en voor iedereen toegankelijk zijn.”

Ook wanneer een omgeving toegankelijk is, is dat niet altijd voldoende om iedereen de kans te bieden volwaardig te participeren. Daarom is het engagement van de Inter-vrijwilligers op evenementen zo belangrijk. Deze vrijwilligers bieden bezoekers met een handicap een passend onthaal, geven informatie en assistentie en zorgen voor toezicht op een correct gebruik van de faciliteiten (zoals parkeren, sanitaire voorzieningen, gebruik van zones die een goed zicht garanderen...). “Met hun engagement komen de Inter-vrijwilligers tegemoet aan de noden van vele bezoekers. Zij zetten hun vaardigheden in om bezoekers met een handicap mee te laten genieten.” zegt Wendy Metten, algemeen directeur van Inter. 

Vandaag en in de afgelopen 20 jaar zetten honderden Inter-vrijwilligers zich in voor evenementenbezoekers met een handicap. Momenteel heeft Inter net iets meer 500 actieve vrijwilligers. Inter zorgt voor een goed onthaal voor alle vrijwilligers, maar in zijn zoektocht naar nieuwe vrijwilligers beloofde Inter aan de 500ste vrijwilliger een extra warm onthaal. 


Sonja Pletinckx uit Antwerpen schreef zich niks vermoedend als 500ste vrijwilliger in, als antwoord op een oproep tijdens de Warmste Week. “Ik heb de mogelijkheid en de tijd om iets terug te geven aan de samenleving.” Zegt Sonja. “Als vrijwilliger bij Inter zie ik meteen ook het effect van mijn engagement. Dat persoonlijke contact met de bezoekers met een handicap geeft mij veel voldoening. Vrijwilligerswerk bij Inter is ook een fijne manier om mensen te leren kennen.”


Bart Somers: “In de week van de vrijwilliger is het belangrijk om stil te staan en respect te tonen voor de duizenden vrijwilligers in Vlaanderen. Al de Inter-vrijwilligers, maar ook de vrijwilligers bij de sportclub, de leesclub, de lokale vereniging of elke andere organisatie, verdienen een dikke pluim. Zij zetten zich dagdagelijks in voor een warmere en inclusievere samenleving.” 

De minister hoopt hiermee ook anderen te overtuigen. Inter kan nog heel wat helpende handen gebruiken. Mensen die ook graag vrijwilliger worden bij Inter vinden daarover meer info op de website van Inter.


Deel dit op

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.