Nieuws

Zoeken op categorie

87,3 miljoen euro voor lokale besturen om te investeren in cultuur, jeugd en sport.

2020/06/02 |

Binnenlands Bestuur

2 juni 2020 - De Vlaamse regering heeft vandaag beslist over een noodfonds van 300 miljoen euro. Daarbij gaat 87,3 miljoen euro of bijna 30% rechtstreeks naar de lokale besturen. Zij kunnen hiermee aan de slag om cultuur-, jeugd- en sportverenigingen te ondersteunen. Lokale besturen staan immers het dichtst bij de inwoners en verenigingen en weten dus het best wat de noden zijn. Daarom zal er ook de grootst mogelijke autonomie zijn, met zo min mogelijk planlast of administratieve verplichtingen. Zodat steden en gemeenten vrij kunnen beslissen hoe ze deze middelen spenderen.

Terug

De coronacrisis heeft onze economie en samenleving grondig door elkaar geschud. De afgelopen maanden en weken waren een beproeving waarbij lokale besturen weer maar eens hun ongelooflijke kracht hebben bewezen. Ze vertaalden in de federale richtlijnen op het terrein, kregen er veel extra taken bij en werkten vaak aan een eigen relanceplan. Die ervaringen hebben nogmaals getoond dat steden en gemeenten een hoofdrol zullen spelen bij het lanceren van onze economische en maatschappelijke relance.

Daarom heeft de Vlaamse regering beslist om 87,3 miljoen uit het noodfonds uit te trekken voor de lokale besturen. Elke stad of gemeente krijgt daar een deel van op basis van dezelfde verdeelsleutel die gebruikt is voor de inkanteling van de vroegere sectorale middelen voor cultuur-sport-jeugd in het gemeentefonds. Hoe het deze middelen besteed, is de vrije keuze van elk lokaal bestuur. Zij kennen hun inwoners en verenigingen en bijgevolg hun noden het best. De mogelijke planlast en administratieve verplichtingen zijn tot een minimum beperkt om die vrijheid en autonomie te garanderen.

Het is de lijn die Bart Somers als Vlaams Viceminister-president en Minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur eerder deze bestuursperiode ook al aanhield: lokale besturen kregen meer autonomie en slagkracht. Zo stegen de middelen die van Vlaanderen naar de lokale besturen gaan van 15 miljard naar 20 miljard. En die lijn trekt hij nu dus door: “Ik ga niet voor Keizer Koster spelen. Ik kan onmogelijk beter weten dan de lokale besturen wat de beste keuzes zijn voor hun stad of gemeente. Zij krijgen dan ook maximale vrijheid en autonomie om deze 87,3 miljoen te investeren in ons verenigingsleven. Om zo vorm te geven aan onze maatschappelijke relance.”


Totaal: 296,425 miljoen 

  • Cultuur: 65 miljoen
  • Sport: 10 miljoen
  • Jeugd-media: 15 miljoen
  • Gemeentefonds sport-cultuur-jeugd: 87,3 miljoen
  • Landbouw: 35 miljoen
  • Schoolreizen onderwijs: 10 miljoen
  • Toerisme en jeugdtoerisme: 30 miljoen

  • Mobiliteit: 47 miljoen 

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.