Nieuws

Zoeken op categorie

Lokale besturen stellen gerust: genoeg oplaadpunten voor budgetmeters

2020/03/19 |

Binnenlands Bestuur

19 maart 2020 - Er is geen reden om ongerust te zijn over de mogelijkheden om uw budgetmeter op te laden. Dat bevestigen minister van Energie Zuhal Demir en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. De budgetmeter is een bescherming voor de kwetsbare energieconsument tegen afsluiting. “Het OCMW en het Sociaal Huis garanderen essentiële dienstverlening en blijven sowieso open op afspraak. Op die manier garanderen de lokale besturen voldoende oplaadpunten voor budgetmeters en worden kwetsbare mensen beschermd tegen energieafsluiting”, aldus de bevoegde ministers.

Terug

Als uw energieleverancier uw contract opzegt en u ook uw facturen bij de netbeheerder niet betaalt, zal die laatste een budgetmeter bij u thuis installeren. Daarmee kan u alleen de energie gebruiken die u op voorhand betaalt en weet u dus exact hoeveel u verbruikt en betaalt. Het systeem werd ontwikkeld om de meest kwetsbare energieconsumenten in onze samenleving te beschermen tegen afsluiting. Het gaat om mensen met een leefloon of andere mensen met betalingsproblemen.

Bij een digitale budgetmeter kan men de oplaadkaart online opladen of via oplaadpunten. Bij de klassieke budgetmeters – die op termijn allemaal vervangen worden door digitale budgetmeters – kan je enkel opladen via oplaadpunten. Het is daarom belangrijk dat dit nog steeds mogelijk blijft met de strenge maatregelen rond het coronavirus.

Sommige oplaadpunten bevinden zich in een bibliotheek of dienstencentrum en veel van die locaties zijn nu gesloten omwille van de coronacrisis. Maar reden tot ongerustheid is totaal niet nodig. Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “Het klopt dat sommige plaatsen terecht gesloten werden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar de essentiële dienstverlening van het OCMW en Sociaal Huis blijft gegarandeerd. Mensen kunnen dus zonder probleem een afspraak maken om hun kaart op te laden als ze hierbij hulp nodig hebben. Van de 383 oplaadpunten zijn er slechts 20 niet beschikbaar, er is dus totaal geen reden voor ongerustheid. In tijden van crisis laten wij en de lokale besturen niemand in de steek, zeker de allerzwaksten niet.”

Minister van Energie Zuhal Demir bevestigt: "Meer dan 41.000 gezinnen in Vlaanderen hebben een budgetmeter. Het spreekt voor zich dat het opladen daarvan een essentiële dienst is, die ook in deze noodsituatie bereikbaar zal blijven bij de lokale besturen. Dat is een kwestie van gezond verstand."


Deel dit op

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.