Nieuws

Zoeken op categorie

Lokale besturen krijgen meer financiële vrijheid in kader van coronabestrijding

2020/03/18 |

Binnenlands Bestuur

18 maart 2020 - De Vlaamse regering heeft deze ochtend tijdens een extra ministerraad op voorstel van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers besloten om de lokale besturen meer begrotingsvrijheid te geven. De beslissing komt er na de verstrenging van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden.

Terug

Bart Somers: “Lokale besturen zijn onze eerste partners om onze burgers en bedrijven zo goed mogelijk te beschermen tegen de gevolgen van het coronavirus. Ik roep de lokale besturen op om innovatief te zijn en indien mogelijk enkele belastingen voorlopig op te heffen zodat onze lokale bedrijven en horecazaken meer kans maken om deze crisis te overleven. Hiervoor zal de Vlaamse regering op haar beurt enige souplesse aan de dag leggen bij het toezicht op de lokale financiën.”

De strengere maatregelen die de coronacrisis moeten indijken, hebben gevolgen voor heel Vlaanderen. Ook voor de lokale besturen die maatregelen moeten treffen. Sommige van die maatregelen zullen namelijk gevolgen hebben voor de begroting van steden en gemeenten. Zo kunnen er tijdelijk minder inkomsten zijn, bijvoorbeeld door het sluiten van de sportinfrastructuur of culturele centra. Anderzijds nemen de uitgaven toe, denk onder meer aan stijgende kosten in de zorgsector of het verhogen van politieaanwezigheid.

Bart Somers: “Uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen. Daarom heeft de Vlaamse regering beslist om een begrotingsversoepeling bij lokale besturen toe te staan in die mate dat de begrotingswijzigingen een gevolg zijn van de coronacrisis.”

De minister van Binnenlands Bestuur lanceert daarbij ook een bijzondere oproep naar de lokale besturen. Bart Somers: “Onze lokale bedrijven, winkels, handelaars en horecazaken worden zeer hard getroffen door deze crisis. Ze verliezen aanzienlijke inkomsten, waardoor ze elke hulp kunnen gebruiken. In sommige steden en gemeenten worden daarom lokale belastingen zoals de terrassentaks en belastingen op bedrijfsruimten tijdelijk opgeschort of afgeschaft. Dergelijke initiatieven kan ik alleen maar toejuichen, ondersteunen en aanmoedigen.”

De financiële gevolgen van dergelijke initiatieven zijn natuurlijk niet te onderschatten. Daarom zal de Vlaamse regering enige souplesse aan de dag leggen bij het toezicht op de lokale financiën. De minister benadrukt hierbij wel dat de extra financiële vrijheid enkel geldt voor corona-gerelateerde maatregelen die een duidelijk gevolg zijn van deze crisis.

Meer info op de website van het Agentschap van Binnenlands Bestuur:

https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/nieuws/covid-19-en-de-meerjarenplannen-van-lokale-besturenDeel dit op

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.