Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers lanceert samen met burgemeesters en vertegenwoordigers een ramadan-filmpje

2020/04/18 |

Samenleven

18 april 2020 - Vlaams minister van Samenleven Bart Somers heeft zaterdagmiddag een filmpje gelanceerd ter gelegenheid van de start van de ramadan. De bedoeling is om de moslimgemeenschap op het hart te drukken de coronamaatregelen ook tijdens de ramadan te blijven volgen. Bart Somers: “De ramadan is één van de belangrijkste pijlers van het islamitische geloof. Moslims komen in die periode graag bij elkaar, maar dat kan dit jaar jammer genoeg niet. Dit filmpje, met gezagsfiguren uit de moslimgemeenschap en burgemeesters over partijgrenzen heen, herinnert daaraan.”

Terug

Wereldwijd houden moslims vanaf komende vrijdag 24 april de ramadan of de vastenmaand. De vastenmaand eindigt traditioneel met het Suikerfeest, vergelijkbaar met Kerstmis in de christelijke wereld. De huidige coronamaatregelen – zoveel mogelijk thuis blijven en thuiswerken, regelmatig handen wassen en social distancing op straat – blijven ook tijdens de ramadan onverkort van kracht.

Omdat samen eten in grote groep én samenkomen na het verbreken van de vasten nu niet mogelijk is, lanceerde Bart Somers een filmpje met enkele invloedrijke moslims en burgemeesters van verschillende politieke partijen.

Bart Somers: “De vastenmaand is erg belangrijk in het islamitische geloof. Het is een maand van vasten en bezinning, maar ook vaak van extra aandacht voor familie, vrienden en de kwetsbaren in de samenleving. Dit gaat gepaard met bijeenkomsten na zonsondergang of jongeren die na het verbreken van de vasten, graag nog even de straat opgaan. Maar dat kan nu jammer genoeg niet. Dat willen wij met ons filmpje duidelijk maken.” 

De deelnemende burgemeesters hebben allemaal een belangrijke moslimgemeenschap in hun stad. Het gaat om de burgemeester van Antwerpen Bart De Wever, burgemeester van Genk Wim Dries, burgemeester van Gent Mathias De Clercq en burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani. Ook viroloog Marc Van Ranst, parlementslid Sihame El Kaouakibi, Khalid Benhaddou en Mehmet Ustün komen in het filmpje voor. Die twee laatsten genieten veel aanzien in de moslimgemeenschap als voorzitter van de Vlaamse Imams en voorzitter van de Moslimexecutieve.

Influencers

Het is de bedoeling dat dit spotje verspreid wordt op allerlei sociale mediakanalen. Minister Somers heeft ook tal van jonge influencers in de moslimwereld aangesproken om dezelfde boodschap uit te dragen.

Bart Somers: “De meeste mensen hebben zich tot nu toe voorbeeldig aan de coronamaatregelen gehouden. Maar ook in de komende periode is het belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen. Het is belangrijk dat die boodschap zoveel mogelijk gedeeld en ondersteund wordt.”

Twee weken geleden al liet Bart Somers een informatiebrochure verspreiden voor alle lokale besturen. Het zijn zij die uiteindelijk moeten toezien op de naleving van de coronamaatregelen op het terrein, ook tijdens de ramadan. De informatiebrochure moet burgemeesters helpen, bijvoorbeeld met goede voorbeelden om met de moslimgemeenschap in hun stad in dialoog te gaan. 


Deel dit op

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.