Nieuws

Zoeken op categorie

Minister Somers brengt lokale initiatieven tegen eenzaamheid onder de aandacht

2020/12/06 |

Binnenlands Bestuur

6 december 2020 - De aanslepende coronacrisis en de donkere wintermaanden zorgen ervoor dat veel mensen zich eenzaam en minder goed in hun vel voelen. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers bezocht zaterdag daarom drie lokale initiatieven om het thema onder de aandacht te brengen. Bart Somers: “Een simpel telefoontje kan wonderen doen.”

Terug

De kerstperiode gaat traditioneel gepaard met familiefeesten en veel sociaal contact. Dat is dit jaar uiteraard helemaal anders. De donkere wintermaanden en het gebrek aan sociaal contact begint te wegen op het mentaal welbevinden van veel mensen.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Samenleven Bart Somers bezocht dit weekend daarom drie  lokale initiatieven tegen eenzaamheid. In Geraardsbergen sprak de minister met vrijwilligers in een woonzorgcentrum en mocht hij er kennis maken met Babbelonië, een initiatief waar Nederlandstaligen en anderstaligen digitaal samenkomen om Nederlands te leren en eenzaamheid tegen te gaan. Daarna trok de minister naar een stille studeerruimte in Aalstwaar studenten op een veilige manier in groep kunnen studeren en kreeg hij in een toelichting over Zorglab te horen wat de stad allemaal doet om mensen te ondersteunen in deze moeilijke periode. In Londerzeel was de minister dan weer aanwezig op de lancering van de “winteracties tegen eenzaamheid”, je kan er onder meer via een webplatform aangeven dat je met een andere inwoner een interactieve wandeling wil gaan maken.

“Mentaal welzijn is een thema dat we meer onder de aandacht moeten brengen. 2020 is een uitzonderlijk moeilijk jaar geweest en de donkere wintermaanden maken het er niet gemakkelijker op. Het is belangrijk dat we elkaar ondersteunen waar het kan. Een simpel telefoontje kan wonderen doen. Laten weten dat we er zijn voor elkaar. Het doet deugd om te zien dat lokale besturen zo’n mooie initiatieven op poten zetten.”

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.