Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers ondersteunt lokale besturen bij heropenen winkelstraten

2020/11/27 |

Binnenlands Bestuur

27 november 2020 - Handelaars mogen vanaf 1 december opnieuw de deuren openen. Dat werd vandaag beslist op het overlegcomité. Steden en gemeenten zullen mee instaan voor de veilige heropening van onze winkelstraten. Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers wil hen daarbij helpen: ‘De lokale besturen zullen een belangrijke rol spelen in de crowd control. Om hen hierbij te ondersteunen heb ik hen alvast zoveel mogelijk concrete informatie, contactgegevens en beste praktijken bezorgd.”

Terug

De inspanningen die nodig waren om de nieuwe besmettingscijfers te doen dalen, hebben hun vruchten afgeworpen. Het overlegcomité besliste vandaag dat de handelaars opnieuw klanten mogen ontvangen. Winkels mogen opnieuw hun deuren openen. Al zijn daar uiteraard voorwaarden aan verbonden. In het belang van onze volksgezondheid én onze handelaars is het van belang dat deze heropening van onze winkelstraten op een veilige manier gebeurt als we een nieuwe lockdown willen voorkomen. Daardoor komt er opnieuw een belangrijke taak bij de lokale besturen te liggen.

Minister Bart Somers: “Het is niet altijd even gemakkelijk, maar de lokale besturen hebben deze coronacrisis keer op keer bewezen dat we op hen kunnen rekenen. Toen de winkels heropenden na de eerste golf ontstonden overal goede initiatieven om de veiligheid te garanderen. We vertrekken dan ook niet van een wit blad.”

De voornaamste opdracht voor de lokale besturen gaat over crowd control, het beperken van het aantal mensen in de winkelstraten om grote druktes en besmettingen te voorkomen. Om hen hierbij te ondersteunen, heeft minister Somers onmiddellijk na de persconferentie alvast zoveel mogelijk concrete informatie en contactgegevens aan de lokale besturen bezorgd.

Bart Somers: “Hoe zorg ik ervoor dat de winkelstraten niet te druk worden? Hoe organiseer ik efficiënt crowd control? Welk nummer moet ik bellen als ik stewards uit de eventsector wil inschakelen? Dat zijn allemaal vragen waar we onze lokale burgemeesters zoveel mogelijk mee willen helpen. Al deze informatie wordt bovendien ook gebundeld op de website vlaanderenhelpt.be en deze pagina zal voortdurend geüpdatet worden met de nieuwe informatie en inzichten.”

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.