Nieuws

Zoeken op categorie

Somers voorziet 1,2 miljoen euro voor slimme en gedigitaliseerde steden

2020/06/09 |

Binnenlands Bestuur

Dinsdag 9 juni 2020 - Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers heeft het thema van de jaarlijkse stadsvernieuwingssubsidies bekendgemaakt. Dit jaar staat de thematische oproep voor innovatieve projecten in het teken van digitalisering. De minister trekt 1,2 miljoen euro uit voor digitale projecten die een boost geven aan de lokale economie. Bart Somers: “Enerzijds heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat onze economie een stevige duw in de rug nodig heeft. Anderzijds werd duidelijk dat de toekomst digitaal zal zijn. Onze steden moeten evolueren naar slimme steden, smart cities, om onze lokale handelaars, bedrijven en economie een extra impuls te geven.”

Terug

Een crisis zorgt tijdelijk voor stilstand, maar moet daarna vooral voor vooruitgang zorgen. Dat is alvast de mening van minister Somers die na de coronacrisis niet zomaar terug wil gaan naar het oude normaal. Maandag lanceerde hij daarom al het idee om de Vlaamse ambtenaren ook na de coronacrisis veel meer thuis te laten werken. “85% van de Vlaamse ambtenaren voelt zich goed bij het telewerken, 71% kan werk en privé op die manier goed afstemmen en 76% zegt dat ze niet naar bureau moeten komen om hun opdrachten uit te voeren. We moeten met die cijfers aan de slag in plaats van allemaal terug in de file te gaan staan”, klonk het toen bij de minister van Binnenlands Bestuur.

Bart Somers wil duidelijk meer inzetten op digitalisering en technologie, want ook de thematische oproep voor de stadsvernieuwingsprojecten staat dit jaar in het teken van digitalisering en slimme steden met een duidelijke link naar economie. Bart Somers: “Onze economie moet gestimuleerd worden en Vlaanderen moet wat mij betreft een voortrekker worden op vlak van digitalisering. De twee kunnen hand in hand gaan. Het is dan ook logisch dat we die twee uitdagingen combineren in de stadsvernieuwingssubsidies.”

In totaal voorziet de Vlaamse overheid 1.200.000 euro voor deze thematische stadsvernieuwingsprojecten. De dertien Vlaamse centrumsteden, eenentwintig provinciale steden*, en de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel kunnen een aanvraag indienen tot 10 september.  Per project wordt maximaal 500.000 euro toegekend, die uitsluitend voor investeringen kunnen worden aangewend. Voor de realisatie is er maximaal 3 jaar tijd voorzien. Een onafhankelijke jury beoordeelt de ingezonden aanvragen.

Bart Somers: “Door meer aan de slag te gaan met data en in te zetten op digitalisering, kunnen we slimme oplossingen vinden voor complexe problemen. Denk bijvoorbeeld aan parkeersensoren en slimme apps die je vertellen waar er nog parkeerplaatsen zijn en tegelijkertijd een alternatieve verkeersroute aanbieden met informatie over de drukte in nabije winkels. Denk aan coworkingspaces waar kleine innovatieve start-ups in contact gebracht worden met grotere ondernemingen om een betere wisselwerking van informatie en ideeën te krijgen. Of denk aan een betere online service voor burgers en lokale handelaars in plaats van telkens naar het stadhuis te moeten komen voor paperassen en informatie. De mogelijkheden zijn eindeloos.”


*Steden die een subsidie kunnen aanvragen zijn: Antwerpen, Gent, de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Aalst, Brugge, Genk, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout, Aarschot, Deinze, Dendermonde, Diest, Eeklo, Geel, Halle, Herentals, Ieper, Knokke-Heist, Lier, Lokeren, Mol, Oudenaarde, Ronse, Sint-Truiden, Tielt, Tienen, Tongeren, Vilvoorde en Waregem.

Voor meer informatie www.stedenbeleid.vlaanderen.be (visietekst en aanvraagformulier).



Deel dit op

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.