Nieuws

Zoeken op categorie

Somers wil hitte-eilanden in steden aanpakken

2021/04/25 |

Binnenlands Bestuur

25 april 2021 - De thematische stadsvernieuwingsoproep staat dit jaar in het teken van hitte. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers maakte het thema zopas bekend: “Elk jaar krijgen we meer hittegolven en meer dagen waarbij de temperatuur boven de 30 graden stijgt. Onze steden voelen dit extra hard, want de hitte kan er nergens ontsnappen en er zijn te weinig afkoelingsplaatsen. Nochtans kan dit deels worden opgelost met doordacht beleid.”

Terug

De klimaatopwarming laat zich van langsom meer voelen. De gemiddelde temperatuur stijgt en we krijgen jaarlijks meer hittegolven en meer extreem warme dagen waarbij de temperatuur boven de 30 graden stijgt. Het is al langer bekend dat de hitte laat zich duidelijker laat voelen in onze steden dan in de landelijke gemeentes.

Vlaams minister Somers: “Hittestress en een gebrek aan afkoeling zien we vooral in dichtbebouwde gebieden. Hittegevolgen treden daardoor frequenter én intenser op in steden. Vooral ’s nachts is er een groot temperatuurverschil tussen een stad en haar landelijke omgeving. De huizen en straten slaan de warmte overdag op en geven het ’s nachts weer af, zodat er nog zelden afkoeling is. Onderzoek toont aan dat het in een stad tot wel 8°C warmer kan zijn.”

Hittebestendige steden

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers wil dit probleem aanpakken. De thematische stadsvernieuwingsoproep staat dit jaar daarom in het teken van “hittebestendige steden”. Jaarlijks wordt er 1,2 miljoen euro vrijgemaakt voor de thematische stadsvernieuwingsprojecten. Elk project maakt aanspraak op maximaal 500.000 euro ondersteuning en moet binnen drie jaar worden gerealiseerd.

Bart Somers: “Met deze oproep willen wij steden aanmoedigen om een doordacht hittebeleid te voeren dat de temperatuur in onze steden naar beneden te krijgt. Dat is belangrijk voor het klimaat, want zo voorkomen we dat we extra energie moeten verbruiken voor airco’s, maar evengoed voor het comfort van onze burgers. Hittestress en een gebrek aan plaatsen waar je kan afkoelen is in onze Vlaamse steden een reële uitdaging die onze aandacht verdient.”

De minister wijst er wel op dat de situatie in elke stad anders is. Maatwerk is noodzakelijk. De projectoproep stuurt dan ook aan op een grondige analyse en dataverzameling die het probleem per wijk in kaart brengt, alvorens over te gaan tot ingrepen. “Een stad kan ervoor kiezen om meer doordringbare plaatsen creëren, extra in te zetten op beschaduwing en bomen, meer aandacht te besteden aan water en open ruimte of meer focussen op verkoeling en ventilatie, zowel binnen als buiten. Een onafhankelijke jury selecteert de innovatiefste projecten met de meeste impact. Zo verlagen we de temperatuur en verhogen we de leefbaar in onze steden”, aldus Bart Somers.

Meer info vindt u hier: https://www.stedenbeleid.vlaanderen.be/lancering-thematische-oproep-stadsvernieuwing-2021

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.