Nieuws

Zoeken op categorie

Minister Somers lanceert ‘De Stad na Corona’

2020/09/23 |

Binnenlands Bestuur

23 september 2020 - Op initiatief van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers heeft schrijver en journalist Pat Donnez zeven experten geïnterviewd over de stad na corona. Elk vanuit hun expertise zullen zij het hebben over de uitdagingen en oplossingen voor de steden van de toekomst. Bart Somers: “Veel mensen willen terug naar het oude normaal, maar dat mag niet onze ambitie zijn. De lat moet hoger liggen, we moeten lessen trekken en durven dromen.”

Terug

Welke lessen trekken we uit deze crisis en hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Dat zijn de vragen die Pat Donnez stelde aan hoogleraar architectuur en urbanisatie Alexander D’Hooghe, onderneemster en opiniemaakster Yasmien Naciri, econoom Geert Noels, medeoprichtster van Citizenlab Aline Muylaert, arbeidsmarktspecialist Stijn Baert, professor psychologie Elke Van Hoof en Vlaamse bouwmeester Erik Wieërs. De zeven experten mochten elk hun licht laten schijnen over de uitdagingen en oplossingen voor de steden van de toekomst. Ze werden daarbij gevraagd om platgetreden paden te verlaten en out-of-the box te denken. 

Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “De stad is altijd de plek geweest waar de uitdagingen het snelst duidelijk werden. Dat was deze coronacrisis niet anders. Denk aan het gebrek aan groene openbare ruimte, de toenemende kansarmoede, de vereenzaming van onze senioren en de sputterende economische motor. Maar tegelijkertijd is de stad ook altijd de plaats geweest waar oplossingen het eerst zichtbaar werden. Steden hebben altijd vooropgelopen. Het zijn altijd voortrekkers geweest in de zoektocht naar vooruitgang. Het zijn plaatsen van ontmoeting, diversiteit, creativiteit en innovatie.” 

De stad zal er na corona helemaal anders uitzien volgens de minister. Bart Somers: “Sommige mensen verlangen terug naar de tijd vóór corona, maar dat mag niet de ambitie zijn. Een crisis zorgt voor stilstand, maar moet ook zorgen voor beweging en vooruitgang. De steden moeten daarin opnieuw het voortouw nemen. Ik vroeg daarom aan zeven experten om hun visie over de stad van de toekomst toe te lichten. Ze moeten ons inspireren en doen nadenken over de herinrichting van onze publieke ruimte, het mobiliteitsvraagstuk, sociale mobiliteit, economische welvaart, burgerdemocratie en psychologisch welzijn.”

Iedere woensdag zal er een video van een expert gepubliceerd worden op de website www.stadnacorona.be . Vandaag trappen we af met Alexander D’Hooghe, de man die de Oosterweelknoop ontwarde en zo alvast het Antwerpen van de toekomst vormgaf.

De interviews worden uiteindelijk gebundeld tot een boek dat binnenkort verschijnt en zullen ook in een podcast worden gegoten.


Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.